Copyright 2020 Malaysian Deaf Sports Association
Semangat Juara Pekak
Sport is just the beginning
Malaysia Deaf Sports Association has never been more relevant than it is today
 
Meet us at
SOPMA XXI
Johor 2020 | 11-17 JUL
 
Mobile :: Subpage Masthead
 

News

 
 
 
 
3 Disember 2021
Hari OKU Sedunia
Tahukah anda pada tarikh 3 Disember setiap tahun telah diiktirafkan sebagai sambutan Hari OKU sedunia? Sambutan ini diadakan untuk masyarakat lebih cakna dengan keperluan dan cabaran sebagai OKU dalam kehidupan seharian. Ia juga sebahagian daripada inisiatif untuk meningkatkan kesedaran agar penghormatan dan pengiktirafan.......Read More »
 
2 Disember 2021
Sidang Media Program All Star Football Charity Match Anjuran Kerjasama Msdeaf Dengan Yakult Malaysia
Sidang media program All Star Football Charity Match diantara MSDeaf dan Yakult Malaysia Sdn Bhd telah dilaksanakan sebentar tadi. Timbalan Presiden, Yusri Abd Ghani menghadiri ke sidang media itu bagi pihak MSDeaf.......Read More »
 
29 November 2021
Bandaraya Caxias Do Sul Tuanrumah Deaflympic Games 2022
Akhir Caxias do Sul dimuktamadkan sebagai bandaraya yang akan menjadi medan perhitungan atlet-atlet Pekak terbaik dunia beradu nasib dalam 20 jenis sukan ditawarkan oleh tuanrumah Brazil setelah Rio de Jeneiro menarik diri dengan semangat kekeluargaan.......Read More »
 
28 November 2021
Mesyuarat Luar Biasa International Committee Of Sports For The Deaf (Icsd) Ke-48 Di Lausanne, Switzerland
Mesyuarat luar biasa ICSD ini telah dihadiri sebanyak 116 negara anggota termasuk Malaysia yang diwakili Presiden dan Setiausaha Agong. Wakil IOC juga hadir ke mesyuarat ini sebagai pemerhati sepanjang perjalanan mesyuarat luar biasa ICSD ini berlangsung.......Read More »
 
26 November 2021
Menyambut Kepulangan Wira Pasukan Karate Pekak Negara
Timbalan Presiden dan Penolong Setiausaha Agong serta barisan exco MSDeaf hadir ke Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) pada petang tadi untuk menyambut kepulangan atlet-atlet dan pegawai sebaik sahaja mereka menamatkan misi di kejohanan 1st World Deaf Karate Championship 2021 di Tehran, Iran.......Read More »
 
24 November 2021
Sekitar Majlis Penyampaian Pingat Kepada Pemenang 1st World Deaf Karate Championship 2021 Tehran, Iran
Yilamaran menjadi wakil tunggal negara dengan memperoleh pingat Gangsa bagi acara Kumite -84 Individu Lelaki. Walaupun tidak berjaya untuk mendapat tempat dalam perebutan pingat emas dan perak , tetapi dia bangkit bagi mendapatkan pingat Gangsa. Tidak lupa juga kepada atlet yang lain kerana .......Read More »
 
23 November 2021
Tahniah Buat Atlit Karate Pekak Negara Di Atas Pencapaian Meraih Pingat Gangsa
Setinggi ucapan tahniah kepada Yilamaran kerana berjaya menghadiahkan pingat Gangsa untuk negara bagi acara Kumite -84kg individu lelaki pada semalam di kejohanan 1st World Deaf Karate Championship 2021 di Tehran, Iran.......Read More »
 
16 November 2021
Bersama Kedutaan Malaysia Di Tehran, Iran
Setelah menjalani sesi latihan yang pertama , Skuad Karate Pekak Negara berkesempatan untuk hadir ke Kedutaan Malaysia di Tehran, Iran. Mereka di jemput oleh Kedutaan Malaysia untuk makan tengahari. Kedutaan Malaysia sudah pun sedia menanti kedatangan Skuad Karate Pekak Negara di bumi Iran untuk bersua dan beramah mesra.......Read More »
 
16 November 2021
Sesi Latihan Pertama Skuad Karate Pekak Negara Di Bumi Iran
Skuad Karate Pekak Negara berkesempatan untuk bertemu dengan Presiden Persekutuan Sukan Orang Pekak Iran/Pengerusi Jawatankuasa Penganjuran Kejohanan Karate Pekak Dunia iaitu Dr. Mehran Tishehgaran. Turut mengiringi beliau adalah Alireza Basih (Pegawai Teknikal Kejohanan). Presiden turut menyampaikan ucapan kepada Skuad Karate Pekak Negara sebelum memulakan latihan.......Read More »
 
14 November 2021
Pasukan Karate Pekak Negara Bertolak Ke Iran Menyertai Kejohanan Karate Orang Pekak Dunia Kali Pertama.
Seramai 8 orang atlet Karate Pekak negara bersama pengurus serta pegawai pengiring berlepas ke Tehran, Iran pada malam tadi untuk menyertai 1st. Deaf World Karate Championship yang pertama kali dianjurkan dibawah pengelolaan International Committee Sports for the Deaf (ICSD) setelah badan dunia sukan orang Pekak itu mengubah format kejohanan yang dulu dikenali sebagai World Deaf Martial Art Championship......Read More »
 
13 November 2021
MsDeaf Hadir Ke Konvensyen Kerjaya Industri Sukan
Matlamat kerajaan untuk menjadikan sukan sebagai produk untuk membantu menjana ekonomi negara merupakan matlamat program Konvensyen Kerjaya Industri Sukan anjuran Sekretariat Industri Sukan (SIS) dan Instititut Pembangunan dan Kecemerlangan Kepimpinan (i-LEAD) dengan sokongan Majlis Sukan Negara (MSN).
Forum Industri Sukan dan Kerjaya serta Pameran produk industri sukan telah diadakan yang dirasmikan oleh.....Read More »
 
4 November 2021
Selamat Menyambut Hari Deepavali
Selamat Menyambut Hari Deepavali diucapkan khas kepada semua rakyat Malaysia terutamanya yang merayakannya. Raikanlah perayaan ini dengan keluarga tersayang mahupun rakan taulan dalam keadaan yang harmoni walaupun dalam situasi norma baharu. Semoga perayaan Deepavali pada tahun ini disambut dengan penuh kegembiraan dan kebahagiaan disamping ahli keluarga serta dapat mengukuhkan lagi jalinan persaudaraan.....Read More »
 
30 Oktober 2021
Presiden Dan Timbalan Presiden Menghadiri Majlis Penyerahan Tugas Presiden Psdeaf Yang Baharu
Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn bersama Timbalan Presiden MSDeaf @ Pengerusi JK Ahli Gabungan MSDeaf, Md. Yusri Abdul Ghani turun padang ke Persatuan Sukan Orang Pekak Pulau Pinang (PSDeaf) bagi menghadiri majlis penyerahan tugas dari mantan Presiden PSDeaf, Puan Artika Suraya Ayub kepada Presiden PSDeaf baharu, Robin Chan......Read More »
 
28 Oktober 2021
Mesyuarat Bersama Pesuruhjaya Sukan Malaysia (PJS), Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Dan Majlis Paralimpik Malaysia (MOM)
MSDeaf dijemput secara rasmi ke mesyuarat bersama Pesuruhjaya Sukan Malaysia (PJS) bersama dua lagi badan sukan kebangsaan iaitu Majlis Olimpik Malaysia (MOM) dan Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) pada Khamis yang lepas. Mesyuarat yang dilaksanakan secara virtual zoom oleh pihak PJS ini adalah bagi mendapatkan.....Read More »
 
26 Oktober 2021
Kunjungan Ke Pusat Latihan Atlet Karate Pekak Negara Di Skudai, Johor
Barisan atlet Pekak negara dan jurulatih, Vicnesvaran Varatharajoo menerima kunjungan daripada Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn serta Timbalan Presiden, Mohd Yusri bin Abdul Ghani. Pusat latihan itu bertempat di Pusat Latihan Karate Pekak Negara, Skudai, Johor.
Sesi latihan pusat yang telah dijalankan selama 2 bulan itu adalah sebagai persediaan menghadapi 1st World Deaf Karate Championship di Tehran, Iran pada.....Read More »
 
AGM MSDeaf 2021
25 Oktober 2021
Sesi Taklimat Program Penilaian Tadbir Urus Dan Penarafan Bintang Badan Sukan Daripada PJS
Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn menghadiri sesi taklimat secara maya melalui aplikasi Zoom bersama Pejabat Pesuruhjaya Sukan (PJS). Turut mengiringi oleh Mohd Yusri Abd Ghani, selaku Timbalan Presiden MSDeaf serta dibantu oleh Jurubahasa Isyarat.....Read More »
 
AGM MSDeaf 2021
25 Oktober 2021
Tahniah Kepada Ong Shin Ruenn Diatas Perlantikan Semula Presiden Bagi Penggal 2021-2025
Kami dari warga Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) ingin menzahirkan ucapan setinggi-tinggi tahniah kepada Ong Shin Ruenn kerana sekali lagi dilantik sebagai Presiden MSDeaf bagi penggal baharu 2021-2025.
Semoga dengan perlantikan ini akan dapat membawa sukan orang Pekak Malaysia ke prestasi yang lebih tinggi serta progresif dalam misi mencapai matlamat.....Read More »
 
AGM MSDeaf 2021
24 Oktober 2021
Perlantikan Semula Presiden MSDeaf dan EXCO Bagi penggal 2021-2025
Fokus utama bagi penggal baru selama 4 tahun yang telah dipersetujui sebulat suara oleh semua perwakilan negeri akan digunakan dengan sebaik-baiknya bagi melonjakkan lagi mutu sukan orang Pekak terutamanya menambah bilangan acara sukan baru, melahirkan lebih ramai lagi atlet-atlet pelapis Pekak serta memperkasakan lagi persatuan-persatuan gabungan MSDeaf.....Read More »
 
Taklimat bersama Yakult Malaysia
23 Oktober 2021
Sesi Taklimat Yakult (Malaysia) Sdn Bhd Kepada Wakil AGN
Sesi taklimat daripada Yakult (Malaysia) Sdn Bhd telah diadakan di Dewan Dato' Ho Koh Chye, Hotel Olimpik Malaysia pada semalam untuk membantu setiap AGN menjana pendapatan serta membuka peluang untuk berniaga. Turut dihadiri barisan exco MSDeaf untuk terlibat sama dalam sesi taklimat itu.....Read More »
 
Perjumpaan bersama Setiausaha Sulit KDYMM Pemangku Raja Pahang
13 Oktober 2021
Perjumpaan bersama Setiausaha Sulit Kepada KDYMM Pemangku Raja Pahang
Tujuan perjumpaan ini adalah untuk membincangkan hal ehwal pentadbiran dan pembangunan sukan orang pekak Malaysia bagi tahun 2022. Di samping itu juga untuk mempersembahkan warkah kepada Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selaku Penaung Diraja MSDeaf....Read More »
 
MOU yakult dan msdeaf
11 Oktober 2021
Sorotan MOU Yakult Malaysia Sdn. Bhd. dengan MSDeaf
Yakult (Malaysia) Sdn. Bhd. telah menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) baru untuk melanjutkan kerjasama dengan MSDeaf selama setahun lagi sehingga Oktober 2022. Majlis menandatangani perjanjian tersebut berlangsung di Kompleks Sukan Tunku Najihah USIM, Nilai, Negeri Sembilan....Read More »
 
Hari Sukan Negara
09 Oktober 2021
Selamat Menyambut Hari Sukan Negara
Raikan Hari Sukan Negara ini dengan aktiviti yang sihat bersama keluarga mahupun orang yang tersayang. Banyak aktiviti sukan kita boleh lakukan di masa yang terluang ini.
Ayuh ! Mari kita mengamalkan gaya hidup yang sihat dan kekal aktif.....Read More »
 
Sesi Latihan MDT bersama Masashi Motoyama dan Yuki Tanigawa
07 Oktober 2021
Sesi Latihan MDT bersama Masashi Motoyama dan Yuki Tanigawa
Sesi Latihan 5 pemain MDT bersama Masashi Motoyama dan Yuki Tanigawa turut diadakan untuk berkongsikan kemahiran bola sepak, memberi motivasi dan juga mencurahkan ilmu kepada para pemain bola sepak MDT....Read More »
 
MoU baru Antara Yakult dan MSDeaf
07 Oktober 2021
Termeterai Perjanjian Baharu Antara yakult malaysia dan msdeaf
Majlis perjanjian tersebut sepatutnya diadakan pada bulan Ogos lalu namun oleh sebab PKP maka majlis ini terpaksa ditunda hingga dimeteraikan pada hari ini. Yakult komited untuk memberikan sokongan kepada para pemain Bola Sepak MSDeaf ‘Harimau Pekak Malaysia (MDT) bagi menyuntik semangat persiapan mereka ke Sukan Deaflympic Brazil pada Mei 2022 depan ...Read More »
 
 
Penglibatan IPT dalam ADGKL2022
06 Oktober 2021
Penglibatan IPT Dalam Penganjuran 1st ASEAN Deaf Games Kuala Lumpur 2022
Tuan Mohd Firdaus Abdullah dengan terbuka hati untuk membantu MSDeaf bagi menjayakan temasya ADGKL 2022 dengan berbagai aspek yang telah disampaikan. Antaranya adalah melibatkan diri sebagai sukarelawan teknikal, cadangan untuk lokasi pertandingan bagi acara bolasepak & olahraga dan lain-lain yang berkaitan....Read More »
 
 
Tanda Sokongan KDYMM Pemangku Raja Pahang
28 September 2021
Tanda Sokongan KDYMM Pemangku Raja Pahang kepada MSDeaf
Tengku Hassanal Ibrahim turut menggunakan bahasa isyarat sebagai tanda sokongan terhadap Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia selaku Penaung Diraja. Kami warga MSDEAF amat terharu kerana kesudian Tuanku menggunakan bahasa isyarat. Ia merupakan satu penghormatan kepada warga Pekak negara....Read More »
 
 
MSDeaf mengadap KDYMM Pemangku Raja Pahang
28 September 2021
Majlis Mengadap Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang
Pada majlis tersebut MSDeaf telah menyerahkan sijil perlantikan Baginda sebagai Penaung DiRaja serta juga menghadiahkan Baginda lukisan potret wajah Baginda menggunakan teknik potongan kertas ukiran tangan pelukis Pekak bernama Chong Kai Zhen (Harry) sebagai hadiah istimewa daripada MSDeaf. ...Read More »
 
 
Ulang tahun kelahiran KP MSN
28 September 2021
Selaamt Ulang Tahun Kelahiran Kepada Ketua Pengarah MSN
Kami dari warga MSDeaf dengan ini ingin mengucapkan Selamat Ulang Tahun Kelahiran kepada Dato' Ahmad Shapawi.
Semoga Tuhan panjangkan umur Dato' serta seluruh keluarga, sentiasa dimurahkan rezeki dan sentiasa dipermudahkan urusan dalam menerajui tampok kepimpinan MSN dan sukan yang prestasi tinggi. ...Read More »
 
 
Selamat Menyambut Hari Bahasa Isyarat Sedunia
23 September 2021
Selamat Menyambut Hari Bahasa Isyarat Sedunia
Bermula 23 September 2018, secara rasminya telah diisytiharkan sebagai Hari Bahasa Isyarat Sedunia pada setiap 23 September bagi setiap tahun. Tarikh tersebut telah dipilih oleh pihak UN General Assembly bagi meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai bahasa isyarat...Read More »
 
 
Sumbangan ATOMY Malaysia Kepada SelSDeaf
22 September 2021
Sumbangan ATOMY Malaysia Kepada SelSDeaf
Setiausaha Agung MSDeaf, Kamarzaman menyerahkan barangan sumbangan makanan daripada Atomy kepada wakil Persatuan Sukan Orang Pekak Selangor (SelSDeaf) di pejabat Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) pada hari rabu ini. ...Read More »
 
 
Ulang Tahun Hari Keputeraan KDYMM Pemangku Raja Pahang
17 September 2021
Ulang Tahun Hari Keputeraan KDYMM Pemangku Raja Pahang
Merafak sembah setinggi-tinggi ucapan tahniah kepada KDYMM Pemangku Raja Pahang, Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah atas ulang tahun Hari Keputeraan Baginda pada 17 September 2021 bersamaan 10 Safar 1443 Hijrah ...Read More »
 
 
Hari Malaysia
16 September 2021
Selamat Menyambut Hari Malaysia
Bersama-samalah kita memelihara negara ini supaya dapat membuktikan bahawa kita adalah rakyat Malaysia yang menyayangi negara.
Hari Malaysia adalah hari penyatuan negeri Semenanjung serta Sabah dan Sarawak bagi membentuk satu negara yang berdaulat. Kini , nama Malaysia kian dikenali serata dunia...Read More »
 
Mesyuarat Cipta Isyarat baharu untuk istilah bolasepak
14 September 2021
Mesyuarat Cipta Bahasa Isyarat Malaysia Baharu Untuk Istilah Sukan Bolasepak
Penciptaan BIM baharu untuk istilah sukan bolasepak akan diarkibkan dan rakaman video akan dibuat bagi tujuan panduan akan datang ...Read More »
 
Mesyuarat bersama Wakil Negara ASEAN
11 September 2021
Mesyuarat Bersama Wakil Negara ASEAN
Mesyuarat oleh pihak ADSF adalah untuk membincangkan serta memaklumkan perkembangan terkini situasi sukan orang Pekak di rantau Asean selain pihak ADSF ingin memaklumkan perancangan program-program masa depan mereka.Mesyuarat ini juga bagi membincangkan persediaan bagi Temasya 1st ASEAN Deaf Games 2022 Kuala Lumpur....Read More »
 
Mesyuarat rakan media bersama Asiana Arena
07 September 2021
Mesyuarat Rakan Media bersama Asiana Arena
Encik Kamarul merupakan seorang jurugambar daripada agensi media iaitu Asiana Arena yang juga berpengalaman menjadi jurugambar khususnya liga profesional bolasepak Malaysia dan juga temasya sukan yang terbesar seperti salah satunya adalah Sukan Olimpik yang berlangsung di Tokyo baru-baru ini ...Read More »
 
Sorotan KejohananOlahraga Orang Pekak Dunia Ke 4
07 September 2021
Sorotan Aksi-Aksi Atlet di Kejohanan Olahraga Orang Pekak Dunia Ke- 4
Sorotan video yang memaparkan aksi atlet pekak Malaysia sepanjang kejohanan ini berlangsung. Ikuti video-video aksi di Youtube Channel MSdeaf ...Read More »
 
Sumbangan ATOMY kepada MelSDeaf
04 September 2021
Sumbangan ATOMY Malaysia Kepada MelSDeaf
residen MSDeaf, Ong Shin Ruenn menyerahkan barangan sumbangan makanan daripada Atomy kepada wakil Persatuan Sukan Orang Pekak Melaka (MelSDeaf) di pejabat Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf)....Read More »
 
Hari KEmerdekaan Yang Ke- 64
31 Ogos 2021
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke - 64
Bersamalah kita memupuk semangat patriotisme tidak kira apa pun bangsa dan agama kerana kita semua adalah rakyat Malaysia. Walaupun tidak dapat menyambut secara besar-besaran dek kerana pandemik covid-19 namun erti kemerdekaan tetaplah harus dihayati sedalamnya....Read More »
 
Kepulangan Atlet Olahraga Pekak Malaysia
30 Ogos 2021
Kepulangan Atlet Olahraga Pekak Malaysia
Kepulangan mereka disambut meriah meskipun tidak membawa sebarang pingat namun mereka pulang dengan membawa semangat baharu berjuang demi negara ke peringkat dunia...Read More »
 
 
Peringkat Akhir 4 x 100m
28 Ogos 2021
Peringkat Akhir Acara 4 x 100 Meter
Perjuangan Skuad Olahraga Pekak negara di Lublin berakhir. Walaupun tiada pingat berjaya diraih tapi kita seharusnya berbangga kerana mereka mengakhiri cabaran dalam acara 4x100 meter dengan menduduki tempat ke-5 keseluruhannya...Read More »
 
 
Perlantikan Timbalan Menteri Belia dan Sukan Malaysia
27 Ogos 2021
Perlantikan Timbalan Menteri Belia Dan Sukan Malaysia
MSDeaf dengan rasa bangga ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada YB. Senator Datuk Seri Ti Lian Ker di atas perlantikan Timbalan Menteri Belia dan Sukan Malaysia.
Pihak MSDeaf berharap selepas ini kerjasama dan sokongan dari KBS akan berterusan kekal baik dan kukuh di bawah kepimpinan Datuk Seri Ahmad Faizal dan juga YB. Datuk Seri Ti Lian Ker....Read More »
 
 
Perlantikan Menteri Belia dan Sukan Malaysia
27 Ogos 2021
Perlantikan Menteri Belia Dan Sukan Malaysia
Datuk Seri Ahmad Faizal adalah individu yang tidak asing bagi warga Pekak negara disebalik penganjuran SOPMA XX 2018 lalu sehinggakan temasya sukan warga Pekak Malaysia....Read More »
 
Peringkat Separuh Akhir 4 x 100 Meter
27 Ogos 2021
Peringkat Separuh Akhir Acara 4 x 100 Meter
untuk acara 4x100 meter , pasukan pekak Malaysia telah berjaya menempah slot ke peringkat akhir yang akan dijadualkan pada esok. Mereka berada di kedudukan ke-5 keseluruhan dengan catatan masa 44.93.....Read More »
 
Peringkat Akhir Acara 200 meter
27 Ogos 2021
Peringkat Akhir Acara 200 Meter
Wakil tunggal acara 200 meter peringkat akhir , Nur Shahdan tidak berjaya membawa sebarang pingat namun dia telah mencuba sehabis baik. Dia mengakhiri acara ini di kedudukan ke-7 dengan catatan masa 22.5 s....Read More »
 
Peringkat Separuh Akhir 200 meter
26 Ogos 2021
Peringkat Separuh Akhir Acara 200 Meter
Nur Shahdan telah melayakkan diri ke peringkat akhir ! Manakala Muhammad Shahrul Azmer tidak berjaya namun dia telah mencuba yang terbaik. Jangan kecewa, anda tetap terbaik di mata kami. Kami tahu anda telah lakukan sedaya upaya hingga ke garisan penamat....Read More »
 
Peringkat Saringan Acara 200 meter
25 Ogos 2021
Peringkat Saringan Acara 200 Meter
Tamatlah sudah saingan acara larian 200 meter peringkat saringan pada petang tadi. Hanya dua orang atlet kita iaitu Muhammad Shahrul Azman dan Nur Shahdan telah berjaya mara ke peringkat separuh akhir yang akan dijadualkan pada hari esok....Read More »
 
Pusingan Separuh Akhir 100 meter
24 Ogos 2021
Pusingan Separuh Akhir Acara 100 Meter
Nur Shahdan mengakhiri acara 100 meter peringkat separuh akhir dengan catatan masa 11.27 saat di kedudukan ke-13 keseluruhan dan kedudukan ke 3 peringkat Asia-Pasifik.
Walaupun gagal melepasi peringkat akhir 100m Shahdan berjaya membaiki catatan masa yang dilakukannya diperingkat saringan semalam. Mungkin faktor cuaca sejuk dengan suhu....Read More »
 
Hari Pertama Kejohanan Skuad Olahraga
23 Ogos 2021
Hari Pertama Kejohanan Olahraga Pekak Dunia  Ke-4 Lublin, Poland
Berikut adalah jadual Atlet Pekak Negara yang akan bertanding dalam Kejohanan Olahraga Pekak Dunia Ke-4 Lublin, Poland pada hari pertama...Read More »
 
Mesyuarat teknikal Olahraga
23 Ogos 2021
Mesyuarat Teknikal Di Hotel Victoria, Poland
Pengurus atlet olahraga, pegawai komunikasi sukan dan jurulatih telah menghadiri mesyuarat teknikal yang diadakan di Hotel Victoria. Mesyuarat teknikal ini adalah bertujuan untuk mengetahui maklumat daripada pihak Pegawai Teknikal Olahraga (TD Olahraga) dan juga Pihak Penganjur (OC) ....Read More »
 
Sesi latihan pertama Skuad Olahraga
22 Ogos 2021
Sesi Latihan Pertama Skuad Olahraga Di Bumi Poland
Selepas berehat panjang , hari ini Skuad Olahraga Pekak Negara turun ke Start Stadium Lublin untuk menjalani sesi latihan pertama di Poland. Latihan ini dikendalikan oleh jurulatih mereka iaitu Mohd Amiluddin. Kesemua mereka ini di bawa ke pusat latihan....Read More »
 
Tiba di Poland
22 Ogos 2021
Atlet Olahraga Pekak Negara Selamat Tiba Di Poland 
Setibanya di Warsaw Chopin Airport pasukan olahraga Pekak negara sempat bertemu dan beramah mesra dengan YBhg. Dato' Chitra Devi Ramiah, Kedutaan Malaysia di Poland serta lain-lain pegawai beliau yang telah sedia menunggu ketibaan mereka disana....Read More »
 
 
Atlet Olahraga Negara Bertolak Ke Poland
20 Ogos 2021
Atlet Pekak Negara Bertolak Ke Poland Untuk Kejohanan Olahraga Pekak Dunia Kali Ke 4 
Presiden serta Setiausaha Agong MSDeaf turut hadir untuk mengucapkan selamat jalan dan memberikan kata-kata semangat kepada mereka. Beliau berharap semua atlet-atlet olahraga Pekak negara dapat memberi yang terbaik dan hadiah yang bermakna sempena ulang tahun Kemerdekaan Malaysia kali ke 63 pada 31 Ogos 2021 depan.....Read More »
 
 
Perlantikan Perdana Menteri Ke 9
21 Ogos 2021
Perlantikan Perdana Menteri Ke-9
Kami penuh yakin bahawa barisan pentadbiran baru yang diterajui oleh YAB Dato' Sri mampu menyatukan semua rakyat Malaysia yang berbilang kaum ini terutamanya ketika negara kita sedang memerangi wabak pandemik Covid-19 yang masih belum reda dan memulihkan kestabilan ekonomi negara yang amat terjejas ketika ini....Read More »
 
 
Terima Kasih Atas Jasa Perdana Menteri dan Menteri KBS
16 Ogos 2021
Terima Kasih Atas Sumbangan Dan Bakti Kepada Negara 
Kami dari MSDeaf ingin menzahirkan ucapan terima kasih kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin yang telah memberikan khidmat terbaik sepanjang pentadbiran negara khususnya dalam membendung pandemik Covid-19. Segala sumbangan tak akan kami lupakan....Read More »
 
Mesyuarat SOPMA XXI Johor Bahru
15 Ogos 2021
Mesyuarat Kontinjen SOPMA XXI Johor Bahru 2022
Mesyuarat ini diadakan bagi memaklumkan perkembangan terkini persiapan penganjuran SOPMA XXI Johor Bahru dikala Pandemik Covid-19 masih belum reda di Malaysia. Selain daripada itu MSDeaf turut berkongsi maklumat berhubung mengenai langkah-langkah SOP berlandaskan Gelembung Sukan (Sport Bubble) yang disarankan oleh pihak KBS ....Read More »
 
Kelas BIM Ambilan Ogos 2021
12 Ogos 2021
Kelas Bahasa Isyarat Ambilan Ogos 2021
Telah tamatnya Kelas Bahasa Isyarat bagi ambilan pada bulan Ogos. Bagi sesiapa yang berminat tetapi terlepas pada bulan Ogos, Jangan risau Kerana Kita juga akan mengadakan pada bulan September 2021. Sekiranya berminat sila hubungi kami dengan segera...Read More »
 
Hari Ulang Tahun KDYMM Raja Permaisuri Agong
05 Ogos 2021
Hari Ulang Tahun Keputeraan Yang ke-61 KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong
Selamat Ulang Tahun Hari Keputeraan ke-61 KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj....Read More »

Olahraga Malaysia Ke Lublin
31 Julai 2021
Skuad Olahraga Pekak Malaysia Ke Lublin,  Poland 
Dalam sejarah penyertaan Malaysia ini adalah pertama kalinya Malaysia mengambil bahagian di kejohanan olahraga dunia yang memasuki kali ke 4 yang dianjurkan oleh badan dunia sukan orang Pekak, ICSD....Read More »

Hari Ulang Tahun Keputraan Baginda Sultan Pahang
30 Julai 2021
Hari Ulang Tahun Keputeraan Yang ke-62 Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang
Merafak sembah dan setinggi-tinggi tahniah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah....Read More »

program DIFA tahun 2022
25 Julai 2021
Program DIFA Tahun 2022
Malaysia akan diberi hak sebagai tuanrumah oleh DIFA bagi menganjurkan Kejohanan Futsal Orang Pekak Dunia Bawah 21 tahun pada Disember 2022. Sementara itu Kejohanan Bolasepak Orang Pekak Dunia terpaksa ditunda sekali lagi ke tahun 2023 di Makpo so, Korea dimana Malaysia telahpun layak antara 24 pasukan terbaik dunia....Read More »

bersama JBSN
07 Julai 2021
Mesyuarat Penganjuran Sukan Orang Pekak 2022 Bersama JBSN
Tujuan utama mesyuarat ini adalah untuk memohon kerjasama JBSN bagi melancarkan penganjuran temasya sukan orang Pekak rantau Asean yang kali pertama dianjurkan diperingkat Asean. Temasya Sukan ini yang akan menampilkan lima jenis acara sukan iaitu Bolasepak, Badminton, Olahraga, Tenpin Boling dan Futsal Wanita.....Read More »

pemilihan atlet ke brazil
02 Julai 2021
Skuad Atlet Pekak Ke 24th Deaflympic Games, Caxias do Sul, Brazil 2021
Mesyuarat rasmi melalui Virtual Zoom yang dipengerusikan Kamarzaman Harun, Setiausaha Agong/Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Atlet bersama dengan Ketua Unit-Unit Sukan.....Read More »
 
MoU BIMO
01 Julai 2021
E-Book Sebagai Alternatif Belajar Di Alam Maya
Dengan termeterainya MoU ini maka MSDeaf telah dilantik secara sah menjadi wakil pengedar produk Buku Interaktif Belajar Bahasa Isyarat Malaysia bersama BIMO-Asas Komunikasi (Buku BIMO) dalam bentuk e-book.....Read More »

1 tahun dengan MJIITI
01 Julai 2021
Kerjasama Antara MSDeaf Dan Fakulti MJIITI, UTM
Antara program-program yang telah dilaksanakan termasuk program misi kemanusian mangsa banjir iaitu Kursus Asas Diving, Program DPPC Disaster Rilief & Rapid Assessment Mission 2021 pada 8-12 Jan. 2021 lalu dan Kelas Bahasa Isyarat (KABIM) yang mendapat sambutan hangat.....Read More »
 
kedutaan malaysia
11 Jun 2021
Kedutaan Malaysia Di Tehran Raikan Skuad Bolasepak MDT
Kedutaan Malaysia di Tehran, Iran telah sudi bertemu Skuad Malaysia Deaf Tigers (MDT) sebaik mereka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Iran Tehran (Tehran Imam Khomeini International Airport) untuk transit penerbangan 2 jam dari Pulau Kish.....Read More »
 
MoU msdeaf dengan IDFS
10 Jun 2021
MoU Antara MSDeaf Dengan IDSF Dimeterai
Iran Deaf Sports Federation (IDSF) bersetuju menjalinkan kerjasama membantu pembangunan sukan Pekak Malaysia bersama MSDeaf hasilnya satu majlis menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) antara IDSF dengan MSDeaf telah berjaya dimeterai semalam (Khamis) dalam satu majlis rasmi.....Read More »
 
presiden msdeaf sebagai EC APDSC
09 Jun 2021
Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn Telah Terpilih Sebagai Jawatankuasa Eksekutif APDSC
Pengundian bagi memilih jawatankuasa eksekutif APDSC kali ini dijalankan secara Ordinary Membership System (OMS) yang dikendalikan oleh badan induk sukan orang Pekak dunia (ICSD) yang telah dipersetujui oleh perwakilan-perwakilan APDSC.....Read More »

latihan pertama
30 Mei 2021
Latihan Pertama Skuad MDT di Bumi Iran
Skuad MDT turun menjalani latihan pertama mereka sejak tiba di Pulau Kish lewat petang semalam. Program latihan dijalankan di Pusat Sukan dan Rekreasi Kish lebih kurang 5KM dari hotel penginapan mereka di Iran Hotel, Pulau Kish.....Read More »

tiba di Hotel Kish Island
30 Mei 2021
Skuad MDT Selamat Tiba di Penginapan Rasmi di Kish Island
Ketibaan mereka di hotel berkenaan jam 11.30 malam (3.00 pagi waktu tempatan) diketuai oleh Ong Shin Ruenn, Presiden MSDeaf sebagai Ketua Deligasi Skuad Bolasepak Negara. Sebelum ini Skuad MDT ini telah mengharungi pernerbangan yang memakan masa selama 9 jam dari Kuala Lumpur keTehran selepas itu menyambung penerbangan kedua selama 2 jam untuk sampai ke Pulau Kish dari Tehran.....Read More »
 
skuad MDT berlepas ke Iran
29 Mei 2021
Skuad Malaysia Deaf Tigers Berlepas Ke Iran
Skuad Malaysia Deaf Tigers berlepas ke Iran untuk Pertandingan Bola Sepak Orang Pekak Pusingan Kelayakan Asia-Pasifik.....Read More »
 
program amal Al aqsa
24 Mei 2021
Program Amal Untuk Al-Aqsa
Kelas Online Bahasa Isyarat Malaysia telah diadakan bagi mengutip sumbangan yang akan disalurkan kepada Tabung Kemanusiaan Palestin. YUran yang dikenakan adalah seikhlas hati anda. Marilah kita beramal sambil belajar Bahasa Isyarat Malaysia.....Read More »

temuramah RTM
24 Mei 2021
Temuramah Di Selamat Pagi Malaysia (SPM)
Temuramah Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn bersama timbalan Presiden merangkap pengurus PAsukan Bolasepak Pekak Malaysia (MDT), Mohd Yusri Abdul Ghani berkaitan dengan persiapan skuad bolasepak ke Iran pada akhir Mei nanti. Jangan lupa saksikan siaran ulangan Selamat Pagi Malaysia (SPM) di youtube channel serta Facebook.....Read More »

persiapan ke Iran
06 Mei 2021
Perbincangan Bersama Pihak MSN untuk persediaan Skuad Bolasepak Pekak Negara terbang ke Pulau Kish, Iran
Pihak MSN memerlukan jaminan keselamatan peraturan SOP Covid-19 yang jelas dan tepat dari pihak tuanrumah bagi tujuan keselamatan pemain dan pegawai Malaysia ketika di Iran nanti.....Read More »

program libat urus
12 April 2021
Program Sesi Libat Urus Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bersama Badan Sukan Kebangsaan
Pada sesi program ini pihak PPS membentangkan Visi Sukan Negara 2030 (VSN 2030) iaitu satu program yang sedang disusun dan dirancang oleh KBS bagi sukan negara untuk tempoh jangka masa 10 tahun akan datang.....Read More »

majlis iftar ramadhan
03 April 2021
Majlis Iftar Ramadhan
Masakan Bubur Lambuk telah diketuai oleh Mohd. Yazid Bain, Naib Presiden yang dimasak secara bergotong-royong oleh beberapa Exco MSDeaf pada sebelah tengahari dan diagih-agihkan kepada KBS dan atlet-atlet Pekak di MSN serta lain-lain pihak.....Read More »

program ujian saringan pap smear mamografi wanita
27 Mac 2021
Program Ujian Saringan PAP SMEAR Mamografi Wanita Pekak
Tujuan program ini adalah untuk meningkatkan kesedaran wanita Pekak tentang pengesanan awal berkaitan dengan kanser payudara yang merupakan 'musuh' utama dikalangan wanita di Malaysia dan juga dunia......Read More »
 
bengkel IYRES
22 Mac 2021
Bengkel Anjuran IYRES
MSDeaf menyertai Bengkel Sindikasi Indeks Budaya Sukan Malaysia 2021 (BSIBSM2021) anjuran Institiut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) salah satu agensi kerajaan dibawah KBS bertempat di Dewan Putrajaya Ballroom 1, Hotel Marriott, Putrajaya.....Read More »
 
bengkel wanita pekak
08 Mac 2021
Bengkel Sukan Wanita Pekak APDSC
Bengkel Sukan Wanita julung kalinya dibuat melalui virtual Zoom oleh badan induk sukan orang Pekak Asia-Pacific Deaf Sports Confederation (APDSC) dipengerusikan oleh Puan Sonu Anand dari India....Read More »
 
SOP diperketatkan
08 Mac 2021
SOP Diperketatkan Bagi Penganjuran Sukan Antarabangsa Di Malaysia
Pertemuan dengan Pegawai Tugas-Tugas Khas (PTTK) kepada Menteri KBS, Tuan James Koh pada 2 Mac 2021 lalu memberi gambaran yang jelas dan terperinci kepada MSDeaf untuk penganjuran sukan bertaraf antarabangsa di Malaysia dikala pandemik covid19 masih belum benar-benar terkawal di negara kita...Read More »

mesyuarat persediaan SOPMA XXI 2022
23 Februari 2021
Mesyuarat Bagi Persediaan SOPMA XXI 2022
MSDeaf telah membatalkan SOPMA XXI 2020 kerana musibah Covid19 telah memulakan gerak kerja baru temasya sukan orang Pekak ini untuk tahun 2022.Mohd Yazid Bain, Ketua Sekretariat yang dilantik oleh MSDeaf telah menghadiri mesyuarat penganjur SOPMA XXI 2022 ...Read More »

wacana orang Pekak Malaysia
06 Februari 2021
Wacana Orang Pekak Malaysia "Ke Arah Pembangunan Orang Pekak Di Malaysia"
Wacana Tiga Pemimpin-Pemimpin Pekak Dari Tiga Persatuan Pekak Kebangsaan Yang Berlainan Fungsi Dan Tanggungjawab Tapi Mempunyai Satu Matlamat Yang Sama Iaitu Menaikkan Martabat Warga Pekak Malaysia...Read More »
 
20 Januari 2021
Mesyuarat Penyelarasan Program Kerjasama BPKhas Bersama Agensi Luar
Mesyuarat secara siaran video Zoom telah dipengerusikan oleh Tuan A. Shuhaimi, Ketua Penolong Pengarah Unit Kokurikulum dan Kesenian serta Timbalan Pengarah BPKhas, Dr Mahyuddin Ahmad yang matlamatnya...Read More »
 
19 Januari 2021
Kerjasama Antara UTM dan iDivers Bakal Terlaksana
Mesyuarat dengan pihak UTM, iDivers dan lain-lain mencapai hasil positif bagi mencadangkan penubuhan konsortium untuk melaksanakan...Read More »
 
19 Januari 2021
Jom Belajar Bahasa Isyarat!
PKP? Ingin mengisi masa lapang semasa di rumah? Jom sertai program virtual Jom Belajar Bahasa Isyarat bersama Saudara Chan Kok Sheng kita...Read More »
 
13 Januari 2021
Wira-wira Negara Yang Tak Didendang
Berbekalkan satu tekad ingin membantu insan-insan lain yang amat memerlukan bantuan, ehsan dan pertolongan segera kumpulan yang dianggotai dari...Read More »
 
12 Januari 2021
Program Jom Berbahasa Isyarat Bermula
Nak tahu bagaimanakah jari jemari anda berfungsi sebagai alat komunikasi tanpa suara, Jom Belajar...Read More »
 
08 Januari 2021
Hari Pertama Di Misi Bantuan Mangsa Banjir
MSDeaf memulakan misi dengan menjelajah ke Kluang, Johor bagi memeriksa keadaan selepas banjir. Manakala DPCC dan UTM pula melakukan...Read More »
 
08 Januari 2021
Upacara Flag Off Misi Bantuan Mangsa Banjir
Empat wakil MSDeaf bersama kumpulan perbagai agensi-agensi kerajaan dan badan-badan NGO berlepas ke Misi Penilaian Bencana & Penilaian Rapid 2021 anjuran...Read More »
 
06 Januari 2021
MSDeaf Sampaikan Hasrat Mohon Tindakan KKMM
Kunjungan MSDeaf ke pejabat Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) disambut oleh Pegawai Tugas-Tugas Khas (PTTK) kepada Menteri KKMM, Tuan Mohd Nazrul Azwa Zukipply bagi...Read More »
 
31 Disember 2020
HO HO HO! Terima Kasih Santa Atomy Malaysia
MSDeaf mengucapkan terima kasih kepada Atomy atas pemberian hadiah istimewa ini sempena Hari Natal...Read More »
 
30 Disember 2020
MSDeaf Melebarkan Sayap Dalam Bidang Pendidikan
Pertemuan dan perbincangan dengan pihak MindAppz yang merupakan sebuah platform pembelajaran secara online dengan menyediakan video,ebook, audio dan practice telah mengutarakan...Read More »
 
29 Disember 2020
Perjumpaan Bersama Pihak DBKL
Mesyuarat MSDeaf bersama pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk membincangkan tentang lokasi dan tempat pertandingan bagi penganjuran program sukan yang...Read More »
 
26 Disember 2020
Atlet Berbasikal Pekak Sertai Terengganu Cross Race Mountain Bike Challenge
MSDeaf menaja tiga atlet Pekak basikal bukit dibawa bertanding di cabaran Terengganu Cross Race Mountain Bike Challange bertempat di...Read More »
 
21 Disember 2020
MSDeaf Terima Kunjungan Jason Wong
MSDeaf telah menerima kunjungan bekas pemain badminton Malaysia, Jason Wong bagi membincangkan program jangka panjang pelapis badminton Pekak negara. Kunjungan beliau ke ibu pejabat MSDeaf bertemu Ong Shin Ruenn, Presiden MSDeaf dan Kamarzaman Harun, Setiausaha Agong MSDeaf adalah bagi mendapatkan butiran terperinci dan...Read More »
 
20 Disember 2020
Muhammad Hoe Terajui PHSDeaf
Ahli-ahli Persatuan Sukan Orang Pekak Pahang (PhSDeaf) telah membuat pilihan mereka dengan mengundi Muhammad Hoe b. Abdullah sebagai Presiden baru bagi menerajui...Read More »
 
19 Disember 2020
Atlet Pekak Program Khas MSN Bercuti
Majlis Sukan Negara (MSN) membenarkan semua atlet-atlet Pekak dibawah program khas MSN iaitu atlet-atlet Pekak dalam acara bolasepak, badminton, olahraga dan tenpin boling bercuti selama 2 minggu bermula...Read More »
 
19 Disember 2020
AGM MSDeaf Secara Aplikasi ZOOM Pertama Kali Dalam Sejarah
Perjalanan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) MSDeaf 2020 yang dipengerusikan oleh Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn yang pertama kalinya diadakan melalui penggunaan...Read More »
 
16 Disember 2020
Orientasi Pelajar Tajaan Biasiswa DHS Hospitaliti Akademi Dengan Kerjasama Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB) Bagi Ahli MSDeaf
Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) diwakili oleh En. Chan Kok Sheng, Bendahari dan Cik Diyana Ismail, Pegawai Pembangunan Sukan mengiringi pelajar tajaan biasiswa untuk orientasi bagi program...Read More »
 
13 Disember 2020
Program Ke Arah Sukan Badminton Yang Mesra Alam Bersama Atlet Badminton Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf)
Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn mengunjungi atlet badminton Boon Wei Ying dan Muhd Shafiq bin Hasan untuk Program Ke Arah Sukan Badminton Yang...Read More »
 
10 Disember 2020
Sesi Latihan MDT Di Majlis Sukan Negara
Sesi latihan untuk kelayakan Deaflymic peringkat Asia Pasifik dan sesi lawatan Tuan Presiden. Beserta Ketua Jurulatih En Manachai yang baru...Read More »
 
09 Disember 2020
MSDeaf Dikunjungi SWATV
MSDeaf menerima kunjungan dari pihak YouTuber SWATV yang diwakili oleh Encik Azmi Jaffri selaku CEO dan diiringi...Read More »
 
09 Disember 2020
Perbincangan Tentang Persediaan Penganjuran Kejohanan Bola Sepak Orang Pekak Peringkat Asia Pasifik
Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) yang diwakili En. Yusri Abdul Ghani selaku Ketua Operasi bersama-sama dengan perwakilan dari...Read More »
 
04 Disember 2020
Terima Kasih Kepada Muhammad Nazrul Azwa B. Zulkipply
Beliau mula melibatkan diri secara langsung dalam dunia warga Pekak apabila ditawarkan memberi khidmat sebagai...Read More »
 
04 Disember 2020
UTM Sedia Realitikan Hasrat Warga Pekak Menjadi Penyelam Profesional
Projek kerjasama ini adalah projek inisiatif julung kalinya ditawarkan kepada warga Pekak kerana ini adalah projek yang pertama seumpamanya yang...Read More »
 
02 Disember 2020
Membincangkan Hala Tuju Program Yang Bakal Dilancarkan Pada Tahun 2021
Secara umunya, program berbentuk pendidikan bahasa isyarat akan ditekankan kepada masyarakat umum dan kumpulan bersasar . Selain itu,program kepimpinan dan pengurusan organisasi ditumpukan kepadavabalan telah menyampaikan hasrat...Read More »
 
02 Disember 2020
Mesyuarat Pelarasan Program Bukan Profil Cawangan Pembangunan Sukan OKU 2020 -2021.
Mesyuarat yang dipengerusi oleh Timbalan Pengarah Cawangan Pembangunan Sukan OKU, En. Shashidharan Sivabalan telah menyampaikan hasrat...Read More »
 
01 Disember 2020
Turun Padang Untuk Kejohanan Akan Datang
Timbalan Presiden MSDeaf , En. Mohd Yusri Bin Abdul Ghani merangkap Ketua Pegawai Operasi Penganjuran Kejohanan Bolasepak Orang Pekak Peringkat Asia Pasifik (Pusingan Kelayakan ke Deaflympic 2021,Brazil) turun padang dalam...Read More »
 
29 November 2020
Kunjungan Hormat Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn Kepada Tuan Haji Muhyiddin Bin Abd. Rasid Selaku Setiausaha Politik Kepada YAB. Menteri Besar
En. Ong Shin Ruenn , Presiden MSDeaf meluangkan masa dalam pertemuan bersama Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu, En . Mohd Izwandy Bin Ismail serta...Read More »
 
29 November 2020
Perancangan Berkenaan Sukan Orang Pekak Di Negeri Terengganu
En. Ong Shin Ruenn , Presiden MSDeaf meluangkan masa dalam pertemuan bersama Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu, En . Mohd Izwandy Bin Ismail serta...Read More »
 
19 November 2020
MSDeaf dan YAKEB Memeterai MoU
Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) dan Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (Yakeb) hari ini melakar sejarah baru dalam sukan negara apabila...Read More »
 
17 November 2020
Perbincangan Berkaitan Dengan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU)
Pada sesi perbincangan tersebut pihak Yakeb diwakili oleh Pengerusinya iaitu Datuk Hj. Noorul Ariffin Abdul Majid dan Pengurus Besar Yakeb , Encik Zuhairi Abd Manaf manakala...Read More »
 
16 November 2020
Perbincangan Bersama Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Ybhg. Dato’ Haji Ahmad Shapawi Ismail
Pada masa ini atlet-atlet Pekak yang dipilih dalam sukan bolasepak, badminton , olahraga dan tenpin boling telah selesai menjalani proses ujian kesihatan di Institut Sukan Negara (ISN) bagi mengetahui tahap kesihatan dan...Read More »
 
13 November 2020
Enervive Sports Berminat Membantu MSDeaf
Sinar baru untuk atlet Pekak Malaysia apabila Syarikat Enervive Sports iaitu sebuah syarikat yang berkaitan dengan sukan di Malaysia menunjukkan minat mereka untuk...Read More »
 
12 November 2020
Ramli Ismail Atlet Berbasikal Pekak Yang Berpontensi
Kesempatan bertemu atlet Pekak berbasikal solo bukit dan lebuhraya anak jati Johor Darul Takzim, Ramli Ismail dari Persatuan Sukan Orang Pekak Johor (JSDeaf). Difahamkan bahawa Ramli telah berkecipung dalam sukan berbasikal sejak...Read More »
 
12 November 2020
SOPMA XXI 2020 Di Tunda Ke Tahun 2022
Rasmi, Sukan Orang Pekak Malaysia ke 21 (SOPMA XXI) di Johor Bahru yang sepatutnya diadakan pada 11-17 Julai 2021 terpaksa ditunda sekali lagi ke tahun 2022 seperti SUKMA XX oleh sebab musibah Covid19 yang...Read More »
 
10 November 2020
Perbincangan Status Penganjuran Temasya Sukan Orang Pekak Malaysia Kali ke - 21
Terdahulu Kementerian Belia dan Sukan telah menyatakan SUKMA XX serta Para Sukma dibatalkan pada tahun 2021 dan akan dianjurkan pada tahun 2022. Dalam pada waktu yang sama Sekretariat SOPMA XXI akan bertemu bersama...Read More »
 
06 November 2020
Allah Selamatkan Kamu
Sukacitanya, seluruh warga MSDeaf ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir kepada...Read More »
 
06 November 2020
Selamat Hari Lahir Kepada YBrs. Encik Ahmad Faedzal
Seluruh Warga Kerja Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) Mengucapkan Selamat Hari Lahir kepada YBrs. Encik...Read More »
 
04 November 2020
Urusan Tanda Tangan Pengesahan Dokumen Berkenaan Jurulatih-Jurulatih Bagi Sukan Pekak Di Bawah Program Khas Majlis Sukan Negara
"Quarantine Base" telah dilakukan oleh pihak Majlis Sukan Negara dimana setiap atlet yang telah melaporkan diri di Casa MSN tidak dibenarkan untuk...Read More »
 
04 November 2020
Lawatan Padang Bola Sepak Rumput Tiruan Pavilion Di Majlis Sukan Negara , Bukit Jalil
Seperti dinyatakan oleh beliau bahawa yakin dengan kemudahan padang di negara kita mampu menganjurkan sukan bertaraf antarabangsa. En. Mohd Yusri Abdul Ghani yang merupakan...Read More »
 
04 November 2020
Perbincangan Berkenaan Sukan Badminton Pekak Di Bawah Program Khas Majlis Sukan Negara
Ketua Jurulatih, Chong Sook Chin telah berbincang berkenaan status pretasi atlet terkini dan perancangan latihan bersama...Read More »
 
02 November 2020
Malaysia Deaf Tigers Kembali Beraksi
Kini atlet-atlet telah melaporkan diri kembali di kem latihan dengan mengikuti Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ketat berlandaskan...Read More »
 
02 November 2020
Terima Kasih Kepada Dr. Wirdati Binti Mohd Radzi
Seluruh warga MSDeaf mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Dr. Wirdati Binti Mohd Radzi atas khidmat bakti sebagai...Read More »
 
27 Oktober 2020
Kunjungan Hormat Bertemu Bersama Dato' Haji Noorul Ariffin Bin Abdul Majeed
Pertemuan pagi ini dapat membincangkan beberapa usaha kerjasama antara pihak MSDeaf dan YAKEB dalam melaksanakan penganjuran program-program...Read More »
 
23 Oktober 2020
Penyerahan Produk ATOMY Malaysia
MSDeaf menerima kunjungan dari pihak ATOMY Malaysia Sdn. Bhd yang diwakili sendiri oleh Pengurus Cawangan di Malaysia iaitu En. Sewon Kim...Read More »
 
20 Oktober 2020
Pelantikan YBhg. Dato' Dr. Hajah Wasitah Binti Mohd Yusof Sebagai Ketua Pengarah Jabatan Belia Dan Sukan Negara
Semoga YBhg. Dato' Dr. Wasitah terus cemerlang serta dipermudahkan dalam melaksanakan tugasan di JBSN dan meneruskan pembangunan...Read More »
 
19 Oktober 2020
Berkunjung Ke Pejabat Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Kelantan
Disebelah petang Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn sempat mengunjungi ke Pejabat Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Kelantan bertemu bersama Pengarah JBSN Kelantan iaitu...Read More »
 
19 Oktober 2020
Membincangkan Tentang Persiapan Kontingen Atlet Pekak Negeri Kelantan
Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn hadir di Majlis Sukan Negeri Kelantan bertemu bersama Pengarah MSN Kelantan iaitu YBrs. En. Mohammed Imran Bin Mansoor dalam membincangkan berkenaan...Read More »
 
19 Oktober 2020
Perbincangan Bersama Sekretariat Lex Gala Anjuran Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya
Perbincangan bersama Sekretariat Lex Gala anjuran Fakulti Undang-undang Universiti Malaya dalam membincangkan sebuah program yang bakal dianjurkan oleh bersama dalam aktiviti kebajikan yang bakal...Read More »
 
18 Oktober 2020
Bertemu Dengan Tuan Md Zuki Untuk Menyampaikan Penghargaan Yang Tidak Terhingga
Tuan Md Zuki merupakan Pegawai Media kepada Yakult Malaysia Sdn Bhd. Turut memaklumkan perkembangan terkini status pasukan MDT yang kini berlatih bagi mempersiapkan...Read More »
 
16 Oktober 2020
Beramah Mesra Bersama Y.B Dato’ Sri Reezal Merican Naina Merican, Menteri Belia Dan Sukan Malaysia
Sebelah petang Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn hadir di Menara Kementerian Belia dan Sukan, Putrajaya berikutan mempunyai urusan rasmi. Sempat beramah mesra bersama...Read More »
 
16 Oktober 2020
Kunjungan Hormat Terhadap Ketua Pegawai Eksekutif , Institut Sukan Negara Iaitu Ybrs. Tuan Ahmad Faedzal Md Ramli
MSDeaf melakukan kunjungan hormat terhadap Ketua Pegawai Eksekutif , Institut Sukan Negara iaitu Ybrs. Tuan Ahmad Faedzal Md Ramli pada pagi ini dalam membincangkan dalam menjalinkan kerjasama dalam...Read More »
 
16 Oktober 2020
MSN Sokong Penganjuran Pusingan Kelayakan Bola Sepak Dan Bola Keranjang Orang Pekak 2021
Pusingan Kelayakan Bolasepak dan Bola Keranjang Lelaki peringkat Asia-Pasifik bakal diadakan di Kuala Lumpur pada 8-19 Mac 2021 di Kuala Lumpur...Read More »
 
13 Oktober 2020
Meluangkan Masa Bertemu Atlet-Atlet Pekak
Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn meluangkan masa bertemu atlet-atlet pekak di Casa 1 , Majlis Sukan Negara bagi memberi kata-kata serta nasihat berikutan semua atlet-atlet Pekak yang menjalani latihan di bawah Program Khas MSN diarahkan untuk...Read More »
 
12 Oktober 2020
Perkembangan Pengurusan Sistem Maklumat MSDeaf
Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn pagi ini menerima kunjungan daripada Dzvisual Network Enterprise yang diwakili oleh En. Mutharasapan selaku Pengurus Projek dan En. Farhan Kamarzaman, Penolong pengurus projek dalam membentangkan...Read More »
 
05 Oktober 2020
Mesyuarat Bersama Sekretariat SOPMA XXI Di Pejabat Operasi Sekretariat, Johor Bahru
Laporan ringkas yang dibentangkan oleh Ketua Pegawai Operasi penganjuran SOPMA XXI iaitu En. Mohd Yazid Bin Bain berkenaan situasi terkini dalam membuat persiapan penganjuran SOPMA XXI yang bakal...Read More »
 
01 Oktober 2020
MSDeaf Menerima Kunjungan Daripada Socialight Enterprise
Socialight Enterprise pagi tadi diwakili oleh En. Khairul Nizam ,En. Ahmad Alief dan Cik Asmahanis Sofia dalam bertemu bersama Presiden, En. Ong Shin Ruenn . Di mana berkesudian menjalinkan kerjasama bersama MSDeaf dalam...Read More »
 
30 September 2020
Selamat Bersara Datuk Hatipah
Selamat bersara diucapkan kepada YBhg. Datuk Hatipah Binti Ibrahim, Setinggi - tinggi penghargaan diucapkan kepada YBhg. Datuk Hatipah yang telah menabur bakti untuk pembangunan...Read More »
 
29 September 2020
MSDeaf Bakal Bekerjasama Dengan Asian Football Confederation (AFC)
Mesyuarat bersama pihak AFC melalui aplikasi ZOOM dalam membincangkan berkenaan pengelolaan Kejohanan Bola Sepak Orang Pekak Peringkat Asia Pasifik bagi pusingan kelayakan ke...Read More »
 
25 September 2020
Pelan Kerjasama Bersama Yayasan Yang Terdapat Di Malaysia
Petang tadi telah mesyuarat dipengerusikan Presiden MSDeaf , En. Ong Shin Ruenn bersama kakitangan MSDeaf dalam membincangkan berkenaan perlaksanaan program-program sukan untuk...Read More »
 
23 September 2020
Daulat Tuanku
Seluruh Warga Kerja MSDeaf memanjatkan doa agar KDYMM Tuanku Dikurniakan...Read More »
 
17 September 2020
Hari Keputeraan Yang Ke-25
Sembah Tahniah. Seluruh warga Pekak negara sembah tahniah sempena memuliakan ulang tahun hari...Read More »
 
15 September 2020
Soon Yeok Voon Presiden Baru SELSDeaf
Kelas bahasa isyarat online anjuran MSDeaf dengan kerjasama Jabatan Belia dan Sukan Negara (JBSN) telah bermula...Read More »
 
13 September 2020
Soon Yeok Voon Presiden Baru SELSDeaf
Tahniah! Puan Vinci Soon Yoke Yoon dilantik sebagai Presiden baru Persatuan Sukan Orang Pekak Selangor (Selsdeaf) bagi penggal 2020-2022 setelah beliau menang tanpa bertanding pada AGM ...Read More »
 
13 September 2020
Atlet Badminton Pekak Negara
Menjalani latihan pusat di Kompleks Kecermelangan Paralimpik Kampung Pandan sepanjang 4 bulan untuk tahun ini. Persiapan latihan ini bagi merupakan persediaan awal bagi...Read More »
 
11 September 2020
Atlet Karate Pekak Mulakan Latihan
Kunjungan Ketua Jurulatih Karate Pekak Negara Master Varan bersama pembantu beliau Cikgu Jothi ke pejabat MSDeaf petang ini untuk menetapkan...Read More »
 
10 September 2020
Program Libat Urus Badan Sukan Peringkat Kebangsaan
Presiden MSDeaf , En. Ong Shin Ruenn pagi tadi menghadiri Program Libat Urus Badan Sukan Peringkat Kebangsaan dianjurkan oleh Pejabat Pesuruhjaya Sukan Malaysia di Universiti...Read More »
 
08 September 2020
Malaysia Deaf Tigers di Majlis Sukan Negara
Sesi latihan Malaysia Deaf Tigers di Majlis Sukan Negara...Read More »
 
04 September 2020
Latihan Bagi Menghadapi Kejohanan Dunia Bolasepak Orang Pekak
Pemantauan oleh Pegawai Penyelaras Sukan Pekak di Majlis Sukan Negara iaitu Puan Nurul Fitriatul terhadap pasukan bolasepak orang Pekak kebangsaan...Read More »
 
2 September 2020
Terima Kasih Sekretariat SUKMA Johor
Hasil yang baik perbincangan dilapurkan oleh Ketua Sekretariat SOPMA Johor 2020, Yazid Bain setelah beliau bertemu dan berbincang dengan Team Sekretariat SOPMA 2020 Johor seramai 4 orang hadir melawat bilik gerakan sekretariat SOPMA Johor...Read More »
 
1 September 2020
Atlet Pekak Ke Program Khas MSN
Akhirnya usaha MSDeaf memperjuangkan hak untuk memasukkan atlet Pekak ke dalam program Sukan Berprestasi Tinggi MSN membuahkan hasil...Read More »
 
31 Ogos 2020
Merdeka ! Merdeka ! Merdeka !
Dengan ikhlasnya, dari seluruh warga kerja MSDeaf ingin mengucapkan Selamat Hari Kemerdekaan kali ke- 63...Read More »
 
28 Ogos 2020
MSDeaf Menghantar Warkah Memohon Sembah Hormat Mengadap Pemangku Raja Pahang
Ong Shin Shin Ruenn, Presiden MSDeaf mengetuai barisan deligasi MSDeaf yang turut disertai oleh Mohd. Yusri Abdul Ghani, Timbalan Presiden MSDeaf ke pejabat KDYMM Pemangku Raja Pahang, Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah...Read More »
 
27 Ogos 2020
Menerima Jemputan Kursus Pemantapan Olahraga Anjuran BPKhas
MSDeaf dijemput oleh pihak Bahagian Pendidikan Khas (BPKhas), Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) sebagai Penceramah ke Kursus Pemantapan Teknikal Kepegawaian Kejohanan Olahraga Pendidikan Khas bertempat di Bahagian Teknoloji Pendidikan Negeri Selangor di Shah Alam...Read More »
 
26 Ogos 2020
MSDeaf Ziarahi Datin Sri Ismalina
Kesempatan terluang digunakan oleh Presiden menziarahi Penasihat I MSDeaf, Datin Sri Ismalina Ismail dikediaman beliau. Dikhabarkan DS Ismalina telah ditimpa ujian kecil kecederaan dijari tangan...Read More »
 
25 Ogos 2020
Ras Adiba Radzi Bertemu MSDeaf dan MPM Untuk Input Kepada Menteri KBS
Pertemuan antara MSDeaf dengan Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) telah diaturkan oleh YB. Senator Ras Adiba Radzi, Senator OKU di Bangunan Parlimen...Read More »
 
17 Ogos 2020
Salam Maal Hijrah 1442H
Semoga kedatangan Tahun Hijrah ini akan membawa limpahan rahmat dan kasih dari-Nya...Read More »
 
17 Ogos 2020
Tahniah YBHG. Tan Sri Dr Noor Hisham Bin Abdullah
Seluruh warga kerja Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) mengucapkan setinggi-tinggi tahniah atas penganugerahan Darjah Kebesaran Panglima Setia Mahkota (P.S.M)...Read More »
 
17 Ogos 2020
Tahniah YBHG Tan Sri Mohamad Norza Zakaria
Seluruh warga kerja Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) mengucapkan setinggi-tinggi tahniah atas penganugerahan Darjah Kebesaran Panglima Setia Mahkota...Read More »
 
10 Ogos 2020
Tahniah Kepada YBhg Datuk Noor Azman Bin Taib 
Seluruh warga sukan orang pekak negara mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Yang Berbahagia Datuk Noor Azman Bin Taib...Read More »
 
06 Ogos 2020
Terima Kasih Yakult
Yakult (M) Sdn. Bhd. mengotakan janji mereka untuk membantu MSDeaf meringankan tanggungjawab kewangan menguruskan Skuad Bolasepak Orang Pekak Malaysia yang dikenali juga sebagai Malaysia Deaf Tigers (MDT)...Read More »
 
05 Ogos 2020
Kunjungan Hormat Temui YB Senator Ras Adiba Radzi
Kesempatan kunjungan MSDeaf bertemu YB Senator Ras Adiba Radzi di pejabat beliau di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM)...Read More »
 
29 Julai 2020
Salam Takziah, Soon Ah Keow
MSDeaf menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mertua Ong Shin Ruenn, Presiden MSDeaf dan isteri serta seluruh keluarga mertuanya dengan mengadakan kunjungan menziarahi mendiang Soon Ah Keow...Read More »
 
25 Julai 2020
Mesyuarat Bulanan MSDeaf Ke 2/2020
Mesyuarat Membincangkan Isu Semasa Dan Akan Datang. Di Belakang Pengerusi Mesyuarat Adalah Dinding Identiti Baru Di Bilik Mesyuarat MSDeaf...Read More »
 
23 Julai 2020
Kunjungan Rasmi Presiden MSDeaf Ke Bangunan Parlimen 
Bertemu Tuan Hj. Saiful Adli b. Dato' Hj. Mohd Arshad, Setiausaha Politik Kepada YAB. Tan Sri Muhyiddin Yasin, Perdana Menteri Malaysia...Read More »
 
22 Julai 2020
Tinjauan Ke Pusat Latihan Karate Pekak Negara Di Johor 
Rombongan MSDeaf yang diketuai oleh Timbalan Presiden MSDeaf, Mohd. Yusri Abdul Ghani melakukan lawatan kerja ke Pusat latihan Karate Pekak Negara di Johor...Read More »
 
22 Julai 2020
Kunjungan Ke Makmal Penyelidikan UTM Tinjau Kajian VSD Olahraga
Pasukan MSDeaf sempat berkunjung ke makmal penyelidikan menghasilkan VSD (Visual Signage Device) di Fakulti Kejuruteraan Elektrik, UTM Kampus Skudai, Johor...Read More »
 
22 Julai 2020
Kerajaan Johor Sokong SOPMA XXI Tahun 2021
Kunjungan hormat MSDeaf bertemu dengan Setiausaha Politik (SUPOL) kepada Menteri Besar Johor, Datuk Zulkurnain Kamisan diibaratkan kunjungan antara kawan lama kepada Naib Presiden II MSDeaf, Mohd Yazid Bain...Read More »
 
17 Julai 2020
Sepetang Bersama Tony Mariadass
Pertemuan MSDeaf dengan penulis sukan terkenal tanah air, Tony Mariadass di Royal Selangor Club Sports Ennexe di Bukit Kiara, Kuala Lumpur...Read More »
 
16 Julai 2020
Santai Malam Bersama Penasihat MSDeaf Datuk Naim Mohamad
Bertemu dengan Datuk Naim Mohamad untuk memaklumkan perkembangan terkini MSDeaf sepanjang waktu PKPP negara yang bersangkutan dengan latihan yang telah, sedang dan akan dilaksanakan oleh MSDeaf untuk atlet Pekak negara...Read More »
 
16 Julai 2020
Mesyuarat Bersama Datuk Ahmad Shapawi
Mesyuarat MSDeaf bersama Ketua Pengarah MSN, Datuk Hj. Ahmad Sarpawi menekan untuk geran peruntukkan untuk atlet-atlet Pekak dipilih bagi persiapan jangka panjang ke 24th. Deaflympic Games...Read More »
 
15 Julai 2020
Atlet Pekak Negara Bakal Terima Kepakaran Sains Sukan UiTM
Mesyuarat MSDeaf bersama Dr. Hosni Hasan, Timbalan Dekan (Penyelidikan & Jaringan Industri) dan Prof. Madya Dr. Raja Mohd. Firhad, Timbalan Dekan Akademik, Fakulti Sains & Rekreasi UiTM Kampus Shah Alam...Read More »
 
15 Julai 2020
Santai Tengahari Bersama Penasihat MSDeaf
Peluang bertemu Penasihat I MSDeaf, Datin Sri Ismalina dimanfaatkan sepenuhnya oleh MSDeaf yang ketuai oleh Presiden MSDeaf untuk membincangkan isu semasa dikala kelonggaran PKP Fasa Pemulihan Covid-19...Read More »
 
14 Julai 2020
Kunjungan Hormat Bertemu Pesuruhjaya Sukan
MSDeaf membuat kunjungan hormat bertemu Dr. Wirdati Mohd. Radzi, Pesuruhjaya Sukan Malaysia (PJS). Pertemuan tersebut berlangsung di pejabat PJS di Bukit Jalil, Kuala Lumpur...Read More »
 
12 Julai 2020
Ko Ming Liang Presiden Baru SSDEAF
Persatuan Sukan Orang Pekak Sarawak (SSDeaf) adalah AGN Pertama MSDeaf yang telah mengadakan Mesyuarat Agong Tahunan (AGM) ke 7 mereka ketika negara sedang melalui fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ketika ini...Read More »
 
29 Jun 2020
Salam Perpisahan Untuk 'Jurubahasa Isyarat Superman'
Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn secara berseloroh memberi gelaran Nasrullah Kadiron ('Nas' nama panggilan) sebagai 'Jurubahasa Superman' disambut derai ketawa para hadirin adalah tepat dan benar...Read More »
 
27 Jun 2020
Karate Pekak Negara Susun Strategi Sertai Kejohanan Dunia Dan Deaflympic Games 2021
Pasukan Karate Pekak Negara akur dengan musibah Covid-19 yang melanda negara bahkan dunia kerana terpaksa menangguhkan seketika beberapa aktiviti latihan sejak PKP bermula 18 Mac lalu...Read More »
  
22 Jun 2020
Mesyuarat Pentadbiran MSDeaf 
Perbincangan antara Presiden, En. Ong Shin Ruenn bersama kakitangan pentadbiran MSDeaf pada tengah hari tadi berkenaan langkah mula dalam menggerakkan aktiviti jualan barangan di Lazada dan Shopee bagi menambah tabung kewangan persatuan bagi menggerakkan aktiviti kesukanan pada masa akan datang...Read More »
 
19 Jun 2020
Selamat Datang Dato' Sri Jamil Salleh
Presiden MSDeaf, Encik Ong Shin Ruenn telah melakukan kunjungan hormat bagi kali ke dua bertemu YBhg. Dato' Sri Jamil Salleh untuk menyerahkan sijil perlantikan Dato' Sri sebagai seorang lagi Penasihat baru MSDeaf petang tadi...Read More »


 
18 Jun 2020
Kursus Pengurusan Laman Sesawang Rasmi MSDeaf Web
Kakitangan MSDeaf selesai menjalani kursus pengurusan laman sesawang rasmi MSDeaf , www.msdeaf.org.my di Webteq Solution Sdn. Bhd , Johor Bahru dalam mengukuhkan platform media serta mengikut peredaran teknologi semasa...Read More »
 
17 Jun 2020
Mesyuarat Dalaman Pentadbiran MSDeaf Membincangkan Urusan-Urusan Rasmi Pentadbiran Secara Terperinci.
Turut meniliti program-program yang sepatunya dianjurkan pada tahun ini namun ianya ditangguhkan berikutan pandemik wabak covid-19 kepada tarikh yang akan dimaklumkan kelak bergantung kepada situasi semasa...Read More »
 
8 Jun 2020
Sesi Beramah Mesra Bersama Penasihat Utama MSDeaf, Datin Sri Ismalina Ismail
Perkongsian nasihat yang diberikan oleh Datin Sri yang memberi panduan bagi memastikan MSDeaf di landasan yang betul serta memastikan pembangunan sukan orang pekak membangun dari masa ke masa...Read More »
 
3 Jun 2020
Mesyuarat Bersama Jabatan Belia Dan Sukan Negara (Cawangan Pembangunan Sukan OKU)
Usaha kerjasama JBSN (cawangan pembangunan sukan oku) bersama MSDeaf antaranya program Jom Belajar Bahasa Isyarat Di Rumah edisi PKP. Hasil perbincangan bersama Pengarah Cawangan Pembangunan Sukan OKU iaitu En. A Raman Musbah...Read More »
 
 
2 Jun 2020
Perbincangan Mengenai Langkah Keselamatan Dan Kesihatan Atlet Yang Disarankan Oleh MKN Dan KKM
Presiden MSDeaf , En. Ong Shin Ruenn sebentar tadi selesai bermesyuarat bersama Pegurus Pasukan Bolasepak Orang Pekak Malaysia , En. Yusri Abd Ghani merangkap Timbalan Presiden MSDeaf ..Read More »
 
21 Mei 2020
MSDeaf Menerima Sumbangan Sempena Hari Raya Aidilfitri Untuk Disampaikan kepada Atlet-Atlet Yang Memerlukan
Sumbangan ini disumbangkan oleh Butik Pakaian iaitu MISSLILY SHOP yang berkesudian dalam menghulurkan bantuan ini....Read More »
 
21 Mei 2020
Pengagihkan Bantuan kepada Atlet-Atlet Pekak di Negeri Selangor Sempena Hari Raya Aidilfitri
MSDeaf ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Y.B. Tuan Mohd Khairuddin Bin Othman , Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan (Exco), Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Generasi Muda Dan Sukan Dan Pembangunan Modal Insan...Read More »
 
SOPMA XXI DITUNDA KE TAHUN 2021
20 Mei 2020
SOPMA XXI DITUNDA KE TAHUN 2021
Hari ini pihak MSDeaf telah mengadakan mesyuarat bersama dgn CEO SUKMA Johor, Tuan Hj Onn b. Jabbar bersama pasukannya untuk membantu menjayakan SOPMA XXI 2021...Read More »
 
Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
14 Mei 2020
Zana Azizul Ujang Atlet Olahraga Pekak Negara
Zana Azizul Ujang atlet pekak negara yang telah mengharumkan nama Malaysia suatu ketika dahulu di Deaflympic Rome, Itali 2001 telah melakar sejarah menjuarai Pingat Emas dalam acara 110 meter lari berpagar. ...Read More »
 
 
Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
08 Mei 2020
Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
Pertemuan MSDeaf di wakili oleh Presiden, Ong Shin Ruenn) dan Kamarzaman Harun (Setiausaha Agong) memberi hasil yang positif untuk masa depan sukan warga Pekak negara. ...Read More »
 
 
Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
07 Mei 2020
Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
Biarpun berbagai halangan yang perlu dilalui oleh mereka, namun itu bukan satu alasan untuk mengecapi kejayaan. Demi Lencana Di Dada , Malaysia Ku Tercinta “Majulah Sukan Pekak Untuk Negara”...Read More »
 
 
Menerima Sumbangan dari Pelajar Komunikasi Korporat KUPTM Cheras
06 Mei 2020
MSDeaf menerima sumbangan dari pelajar Komunikasi Korporat KUPTM Cheras yang menjalankan satu program iaitu MYFREECOVID-19.
Terdahulu ia merupakan projek Amal “KL FOOTBALL AID: #CELEBR8unity” . Namun , disebabkan isu semasa kini iaitu penularan COVID-19 ia terpaksa dibatalkan dan ditukarkan kepada MYFREECOVID-19....Read More »
 
 
En. Yusri Abdul Ghani mengambil peluang mengedarkan “Hand Sanitizer”
21 April 2020
En. Yusri Abdul Ghani selaku Timbalan Presiden MSDeaf merangkap Presiden Persatuan Sukan Orang Pekak Terengganu
En. Yusri Abdul Ghani selaku Timbalan Presiden MSDeaf merangkap Presiden Persatuan Sukan Orang Pekak Terengganu mengambil peluang mengedarkan “Hand Sanitizer” kepada warga barisan hadapan di sekitar Kuala Terengganu...Read More »
 
 
Kenyataan Media
21 April 2020
Kenyataan Media: Penangguhan Pelaksanaan Mesyuarat Agung Tahunan (Tahun 2020) Bagi Badan Sukan Yang Berdaftar Di Bawah Akta Pembangunan Sukan 1997
Read More »
 
 
Selamat Bersara Ybhg. Dato’ Dr. Ramlan Abd. Aziz
21 April 2020
Selamat Bersara Ybhg. Dato’ Dr. Ramlan Abd. Aziz dan terima kasih atas jasa anda
Ybhg. Dato’ Dr. yang sebelum ini banyak membantu dunia sukan orang pekak serta memberi nasihat dan panduan kepada Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia...Read More »
 
 
Mesyuarat Pentadbiran siri 3/2020
14 April 2020
Mesyuarat Pentadbiran siri 3/2020 MSDeaf berjalan dengan lancar di Pengerusikan oleh Presiden, En. Ong Shin Ruenn dengan menggunakan aplikasi ZOOM
Pelbagai isu semasa dibincangkan untuk memastikan MSDeaf akan kekal bergerak walaupun terhalang dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)...Read More »
 
 
Menangguhkan Sukan Orang Pekak Malaysia Ke 21 (SOPMA XXI)
27 Mac 2020
Menangguhkan Sukan Orang Pekak Malaysia Ke 21 (SOPMA XXI)
Pihak MSDeaf dengan ini mengambil keputusan untuk menangguhkan Sukan Orang Pekak Malaysia Ke 21 (SOPMA XXI) di Johor Bahru pada Jun depan oleh sebab...Read More »
 
 
Berita Gembira Untuk Warga Pekak Malaysia
10 Mac 2020
Berita Gembira Untuk Warga Pekak Malaysia
Kemelut politik Malaysia akhirnya berakhir baik apabila YAB. Tan Sri Muhyiddin Yasin dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia Ke 8 oleh...Read More »
 
 
AGM Ke 4 Kelsdeaf (Persatuan Sukan Orang Pekak Kelantan)
10 Mac 2020
AGM Ke 4 Kelsdeaf (Persatuan Sukan Orang Pekak Kelantan)
Wakil MSDeaf ialah Encik Mohd. Yusri Abdul Ghani, timbalan presiden @ pengerusi hal ehwal ahli gabungan negeri MSDeaf...Read More »
 
 
Kejohanan Karate Pekak Dunia Malaysia Tuan Rumah
07 Mac 2020
Kejohanan Karate Pekak Dunia Malaysia Tuan Rumah
Persiapan penganjuran untuk 1st. World Deaf Karate Championship 2020 (1st. WDKC2020) yang telah di tetapkan pada 24-28 September 2020 akan terus dirancang...Read More »
 
 
Kunjungan Ke Pejabat Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang
05 Mac 2020
Persatuan Sukan Orang Pekak Pulau Pinang (PSDeaf) Membuat Kunjungan Hormat Ke Pejabat Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang
Persatuan Sukan Orang Pekak Pulau Pinang (PSDeaf) yang di ketuai oleh presidennya, Puan Artika Suraya Bte. Ayub membuat kunjungan...Read More »
 
 
Yakult Penaja Baru Minuman Kesihatan Atlet Pekak Malaysia
03 Mac 2020
Yakult Penaja Baru Minuman Kesihatan Atlet Pekak Malaysia
Atlet-atlet Pekak Malaysia harus berasa gembira apabila pihak Yakult (Malaysia) Sdn. Bhd. tampil untuk menjadi penaja baru minuman kesihatan untuk atlet-atlet Pekak Malaysia...Read More »
 
 
 
Kejohanan Karate Pekak Dunia Malaysia Tuan Rumah
02 Mac 2020
FTSDeaf Adakan AGM Ke 4, 2020 Di Pejabat Baru. Gombak, KL
Mesyuarat Agong Tahunan (AGM) Persatuan Sukan Orang Pekak Wilayah Persekutuan (FTSDeaf) ke 4 selamat dilangsungkan dengan jayanya...Read More »
 
 
 
Kunjungan Ke Pejabat Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang
02 Mac 2020
Kontinjen Pekak Kelantan Dapat Sokongan Kerajaan Kelantan
Kunjungan Ke Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Kelantan Encik Mohd. Yusri, Pengerusi Hal Ehwal Agn MSDeaf Bersama...Read More »
Via PayPal or direct bankin to our bank
PayPal   CIMB Bank
Donate Now

Contact Details

location_on   Malaysia Deaf Sports Association
  No 9-2, Jalan Dwitasik 2, Dataran Dwitasik, Bandar Sri Permaisuri, 56000 Kuala Lumpur, Malaysia.
phone   +603-9171 0502
mail_outline   info@msdeaf.org.my
 
Copyright 2020 Malaysian Deaf Sports Association