News

  29 November 2021
  BANDARAYA CAXIAS DO SUL TUANRUMAH DEAFLYMPIC GAMES. Lausanne, Switzerland.


  Akhir Caxias do Sul dimuktamadkan sebagai bandaraya yang akan menjadi medan perhitungan atlet-atlet Pekak terbaik dunia beradu nasib dalam 20 jenis sukan ditawarkan oleh tuanrumah Brazil setelah Rio de Jeneiro menarik diri dengan semangat kekeluargaan....Read More »
   
  28 November 2021 
  MESYUARAT LUAR BIASA INTERNATIONAL COMMITTEE OF SPORTS FOR THE DEAF (ICSD) KE-48 DI LAUSANNE, SWITZERLAND.
  Mesyuarat luar biasa ICSD ini telah dihadiri sebanyak 116 negara anggota termasuk Malaysia yang diwakili Presiden dan Setiausaha Agong. Wakil IOC juga hadir ke mesyuarat ini sebagai pemerhati sepanjang perjalanan mesyuarat luar biasa ICSD ini berlangsung...Read More »
   
   
  26 November 2021
  MENYAMBUT KEPULANGAN WIRA PASUKAN KARATE PEKAK NEGARA

  Timbalan Presiden dan Penolong Setiausaha Agong serta barisan exco MSDeaf hadir ke Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) pada petang tadi untuk menyambut kepulangan atlet-atlet dan pegawai sebaik sahaja mereka menamatkan misi di kejohanan 1st World Deaf Karate Championship 2021 di Tehran, Iran... Read More »

   
  Pusat Latihan Karate Atlet Pekak Negara
  24 November 2021
  SEKITAR MAJLIS PENYAMPAIAN PINGAT KEPADA PEMENANG 1ST WORLD DEAF KARATE CHAMPIONSHIP 2021 TEHRAN, IRAN
  Yilamaran menjadi wakil tunggal negara dengan memperoleh pingat Gangsa bagi acara Kumite -84 Individu Lelaki. Walaupun tidak berjaya untuk mendapat tempat dalam perebutan pingat emas dan perak , tetapi dia bangkit bagi mendapatkan pingat Gangsa.......Read More »
   
  23 November 2021 
  TAHNIAH BUAT ATLIT KARATE PEKAK NEGARA DI ATAS PENCAPAIAN MERAIH PINGAT GANGSA 
  Setinggi ucapan tahniah kepada Yilamaran kerana berjaya menghadiahkan pingat Gangsa untuk negara bagi acara Kumite -84kg individu lelaki semalam di kejohanan 1st World Deaf Karate Championship 2021 di Tehran, Iran........Read More »
   
   
  16 November 2021
  PASUKAN KARATE PEKAK NEGARA BERSAMA KEDUTAAN MALAYSIA DI TEHRAN, IRAN
  Setelah menjalani sesi latihan yang pertama , Skuad Karate Pekak Negara berkesempatan untuk hadir ke Kedutaan Malaysia di Tehran, Iran. Mereka di jemput oleh Kedutaan Malaysia untuk makan tengahari. Kedutaan Malaysia ...... Read More »
   
  16 November 2021
  SESI LATIHAN PERTAMA SKUAD KARATE PEKAK NEGARA DI BUMI IRAN

  Skuad Karate Pekak Negara berkesempatan untuk bertemu dengan Presiden Persekutuan Sukan Orang Pekak Iran/Pengerusi Jawatankuasa Penganjuran Kejohanan Karate Pekak Dunia iaitu Dr. Mehran Tishehgaran. Turut mengiringi beliau adalah Alireza Basih (Pegawai Teknikal Kejohanan).....Read More »
   
  PRESIDEN PSDEAF YANG BAHARU
  14 November 2021 
  PASUKAN KARATE PEKAK NEGARA BERTOLAK KE IRAN MENYERTAI KEJOHANAN KARATE ORANG PEKAK DUNIA KALI PERTAMA.
  Seramai 8 orang atlet Karate Pekak negara bersama pengurus serta pegawai pengiring berlepas ke Tehran, Iran pada malam tadi untuk menyertai 1st. Deaf World Karate Championship yang pertama kali.......Read More »
   
   
  Wakil MSDeaf ialah Kamarzaman Harun bersama Jurubahasa Puan Lucy Lim.
  13 November 2021
  MSDEAF HADIR KE KONVENSYEN KERJAYA INDUSTRI SUKAN
  Matlamat kerajaan untuk menjadikan sukan sebagai produk untuk membantu menjana ekonomi negara merupakan matlamat program Konvensyen Kerjaya Industri Sukan anjuran Sekretariat..... Read More »
   
  Pusat Latihan Karate Atlet Pekak Negara
  4 November 2021
  SELAMAT MENYAMBUT HARI DEEPAVALI 

  Selamat Menyambut Hari Deepavali diucapkan khas kepada semua rakyat Malaysia terutamanya yang merayakannya. Raikanlah perayaan ini dengan keluarga tersayang mahupun rakan taulan dalam keadaan yang harmoni walaupun dalam situasi norma baharu....Read More »
   
  PRESIDEN PSDEAF YANG BAHARU
  30 Oktober 2021 
  PRESIDEN DAN TIMBALAN PRESIDEN MENGHADIRI MAJLIS PENYERAHAN TUGAS PRESIDEN PSDEAF YANG BAHARU
  Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn bersama Timbalan Presiden MSDeaf @ Pengerusi JK Ahli Gabungan MSDeaf, Md. Yusri Abdul Ghani turun padang ke Persatuan Sukan Orang Pekak Pulau Pinang (PSDeaf) bagi.....Read More »
   
   
  Wakil MSDeaf ialah Kamarzaman Harun bersama Jurubahasa Puan Lucy Lim.
  28 Oktober 2021
  MESYUARAT BERSAMA PESURUHJAYA SUKAN MALAYSIA (PJS), MAJLIS OLIMPIK MALAYSIA (MOM) DAN MAJLIS PARALIMPIK MALAYSIA (MPM)
  MSDeaf dijemput secara rasmi ke mesyuarat bersama Pesuruhjaya Sukan Malaysia (PJS) bersama dua lagi badan sukan kebangsaan iaitu.....Read More »
  Pusat Latihan Karate Atlet Pekak Negara
  26 Oktober 2021
  Kunjungan Ke Pusat Latihan Atlet Karate Pekak Negara Di  Skudai Johor

  Sesi latihan pusat yang telah dijalankan selama 2 bulan itu adalah sebagai persediaan menghadapi 1st World Deaf Karate Championship di Tehran, Iran pada 18-25 November depan. Seramai 8 orang atlet karate Pekak akan mewakili Malaysia pada kejohanan yang bertaraf dunia itu nanti....Read More »
   
   
  Sesi Taklimat Program Penilaian Tadbir Urus dan Penarafan Bintang Badan Sukan
  25 Oktober 2021 
  Sesi Taklimat Program Penilaian Tadbir Urus dan Penarafan Bintang Badan Sukan
  Sesi taklimat daripada PJS ini adalah untuk menjelaskan lebih terperinci mengenai Program Penilaian Tadbir Urus dan Penarafan Bintang Badan Sukan bagi tahun 2021 kepada badan sukan yang mentadbir.....Read More »
   
   
  Perlantikan Semula Presiden Ong Shin Ruenn
  25 Oktober 2021
  Tahniah Kepada Ong Shin Ruenn Diatas Perlantikan Semula Presiden Bagi Penggal 2021-2025
  Semoga dengan perlantikan ini akan dapat membawa sukan orang Pekak Malaysia ke prestasi yang lebih tinggi serta progresif dalam misi mencapai matlamat.....Read More »
   
  AGM MSDeaf 2021
  24 Oktober 2021
  Perlantikan Semula Presiden MSDeaf dan EXCO Bagi penggal 2021-2025

  Fokus utama bagi penggal baru selama 4 tahun yang telah dipersetujui sebulat suara oleh semua perwakilan negeri akan digunakan dengan sebaik-baiknya bagi melonjakkan lagi mutu sukan orang Pekak terutamanya menambah bilangan acara sukan baru, melahirkan lebih ramai lagi atlet-atlet pelapis Pekak serta memperkasakan lagi persatuan-persatuan gabungan MSDeaf...Read More »
   
   
  Taklimat bersama Yakult Malaysia
  23 Oktober 2021 
  Sesi Taklimat Yakult (Malaysia) Sdn Bhd Kepada Wakil AGN
  Sesi taklimat daripada Yakult (Malaysia) Sdn Bhd telah diadakan di Dewan Dato' Ho Koh Chye, Hotel Olimpik Malaysia pada semalam untuk membantu setiap AGN menjana pendapatan serta membuka peluang untuk berniaga. Turut dihadiri barisan exco MSDeaf untuk terlibat sama dalam sesi taklimat itu.....Read More »
   
   
  Perjumpaan bersama Setiausaha Sulit KDYMM Pemangku Raja Pahang
  13 Oktober 2021
  Perjumpaan bersama Setiausaha Sulit Kepada KDYMM Pemangku Raja Pahang
  Tujuan perjumpaan ini adalah untuk membincangkan hal ehwal pentadbiran dan pembangunan sukan orang pekak Malaysia bagi tahun 2022. Di samping itu juga untuk mempersembahkan warkah kepada Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selaku Penaung Diraja MSDeaf....Read More »
   
  MoU Antara Yakult dan MSDeaf
  11 Oktober 2021
  Sorotan MOU Yakult Malaysia Sdn. Bhd. dengan MSDeaf

  Yakult (Malaysia) Sdn. Bhd. telah menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) baru untuk melanjutkan kerjasama dengan MSDeaf selama setahun lagi sehingga Oktober 2022. Majlis menandatangani perjanjian tersebut berlangsung di Kompleks Sukan Tunku Najihah USIM, Nilai, Negeri Sembilan...Read More »
   
   
  Hari Sukan Negara
  09 Oktober 2021 
  Selamat Menyambut Hari Sukan Negara
  Raikan Hari Sukan Negara ini dengan aktiviti yang sihat bersama keluarga mahupun orang yang tersayang. Banyak aktiviti sukan kita boleh lakukan di masa yang terluang ini.
  Ayuh ! Mari kita mengamalkan gaya hidup yang sihat dan kekal aktif....Read More »
   
   
  Sesi Latihan MDT bersama Masashi Motoyama dan Yuki Tanigawa
  07 Oktober 2021
  Sesi Latihan MDT Bersama Masashi Motoyama dan Yuki Tanigawa
  Sesi Latihan 5 pemain MDT bersama Masashi Motoyama dan Yuki Tanigawa turut diadakan untuk berkongsikan kemahiran bola sepak, memberi motivasi dan juga mencurahkan ilmu kepada para pemain bola sepak MDT.....Read More »
   
  MoU Antara Yakult dan MSDeaf
  07 Oktober 2021
  Termeterai Perjanjian Baharu Penajaan Yakult Malaysia Kepada MSDeaf

  Majlis perjanjian tersebut sepatutnya diadakan pada bulan Ogos lalu namun oleh sebab PKP maka majlis ini terpaksa ditunda hingga dimeteraikan pada hari ini. Yakult komited untuk memberikan sokongan kepada para pemain Bola Sepak MSDeaf ‘Harimau Pekak Malaysia (MDT) bagi menyuntik semangat persiapan mereka ke Sukan Deaflympic Brazil pada Mei 2022 depan....Read More »
   
   
  Penglibatan IPT dalam ADGKL2022
  06 Oktober 2021 
  Penglibatan IPT Dalam Menjayakan 1st ASEAN Deaf Games 2022 Kuala Lumpur
  Tuan Mohd Firdaus Abdullah dengan terbuka hati untuk membantu MSDEAF bagi menjayakan temasya itu dengan berbagai aspek yang telah disampaikan. Antaranya adalah melibatkan diri sebagai sukarelawan teknikal, cadangan untuk lokasi pertandingan bagi acara bolasepak & olahraga dan lain-lain yang berkaitan....Read More »
   
   
  Tanda Sokongan KDYMM Pemangku Raja Pahang Kepada MSDeaf
  28 September 2021
  Tanda Sokongan KDYMM Pemangku Raja Pahang kepada MSDeaf
  Tengku Hassanal Ibrahim turut menggunakan bahasa isyarat sebagai tanda sokongan terhadap Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia selaku Penaung Diraja. Kami warga MSDEAF amat terharu kerana kesudian Tuanku menggunakan bahasa isyarat. Ia merupakan satu penghormatan kepada warga Pekak negara.....Read More »
   
  MSDeaf Mengadap KDYMM Pemangku Raja Pahang
  28 September 2021
  Majlis Mengadap Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang

  Pada majlis tersebut MSDeaf telah menyerahkan sijil perlantikan Baginda sebagai Penaung DiRaja serta juga menghadiahkan Baginda lukisan potret wajah Baginda menggunakan teknik potongan kertas ukiran tangan pelukis Pekak bernama Chong Kai Zhen (Harry) sebagai hadiah istimewa daripada MSDeaf....Read More »
   
   
  Ulang Tahun Kelahiran KP MSN
  28 September 2021 
  Selamat Ulang Tahun Kelahiran Kepada Ketua Penngarah MSN
  Kami dari warga MSDeaf dengan ini ingin mengucapkan Selamat Ulang Tahun Kelahiran kepada Dato' Ahmad Shapawi.
  Semoga Tuhan panjangkan umur Dato' serta seluruh keluarga, sentiasa dimurahkan rezeki dan sentiasa dipermudahkan urusan dalam menerajui tampok kepimpinan MSN dan sukan yang prestasi tinggi.....Read More »
   
   
  Selamat Menyambut Hari Bahasa Isyarat Sedunia
  23 September 2021
  Selamat Menyambut Hari Bahasa Isyarat Sedunia
  Bermula 23 September 2018, secara rasminya telah diisytiharkan sebagai Hari Bahasa Isyarat Sedunia pada setiap 23 September bagi setiap tahun. Tarikh tersebut telah dipilih oleh pihak UN General Assembly bagi meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai bahasa isyarat.......Read More »
   
  Sumbangan ATOMY Malaysia Kepada Wakil SelSDeaf
  22 September 2021
  Sumbangan Dari ATOMY Malaysia kKepada Wakil SelSDeaf

  Setiausaha Agung MSDeaf, Kamarzaman menyerahkan barangan sumbangan makanan daripada Atomy kepada wakil Persatuan Sukan Orang Pekak Selangor (SelSDeaf) di pejabat Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) pada hari rabu ini. Terima kasih diucapkan kepada Atomy yang merupakan penaja di atas pemberian sumbangan makanan ini.....Read More »
   
   
  Ulang Tahun Hari Keputeraan KDYMM Pemangku Raja Pahang
  17 September 2021 
  Ulang Tahun Hari Keputeraan KDYMM Pemangku Raja Pahang
  Merafak sembah setinggi-tinggi ucapan tahniah kepada KDYMM Pemangku Raja Pahang, Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah atas ulang tahun Hari Keputeraan Baginda pada 17 September 2021 bersamaan 10 Safar 1443 Hijrah.....Read More »
   
   
  Hari Malaysia
  16 September 2021
  Selamat Menyambut Hari Malaysia
  Bersama-samalah kita memelihara negara ini supaya dapat membuktikan bahawa kita adalah rakyat Malaysia yang menyayangi negara.
  Hari Malaysia adalah hari penyatuan negeri Semenanjung serta Sabah dan Sarawak bagi membentuk satu negara yang berdaulat. Kini , nama Malaysia kian dikenali serata dunia........Read More »
   
  Mesyuarat Cipta Istilah untuk Sukan BolaSepak
  14 September 2021
  Mesyuarat Cipta Bahasa Isyarat Malaysia Baharu Untuk Istilah Sukan Bolasepak

  Penciptaan BIM baharu untuk istilah sukan bolasepak akan diarkibkan dan rakaman video akan dibuat bagi tujuan panduan akan datang .....Read More »
   
   
  Mesyuarat bersama wakil Negara ASEAN
  11 September 2021 
  Mesyuarat Bersama Wakil Negara ASEAN
  Mesyuarat oleh pihak ADSF adalah untuk membincangkan serta memaklumkan perkembangan terkini situasi sukan orang Pekak di rantau Asean selain pihak ADSF ingin memaklumkan perancangan program-program masa depan mereka.Mesyuarat ini juga bagi membincangkan persediaan bagi Temasya 1st ASEAN Deaf Games 2022 Kuala Lumpur.....Read More »
   
   
  Mesyuarat Rakan Media bersama Asiana Arena
  07 September 2021
  Mesyuarat Rakan Media bersama Asiana Arena
  Encik Kamarul merupakan seorang jurugambar daripada agensi media iaitu Asiana Arena yang juga berpengalaman menjadi jurugambar khususnya liga profesional bolasepak Malaysia dan juga temasya sukan yang terbesar seperti salah satunya adalah Sukan Olimpik yang berlangsung di Tokyo baru-baru ini.......Read More »
   
  Siaran Youtube Channel MSDeaf
  07 September 2021
  Sorotan Kejohanan Olahraga Orang Pekak Dunia Ke-4 Di Lublin, Poland

  Sorotan video yang memaparkan aksi atlet pekak Malaysia sepanjang kejohanan ini berlangsung. Ikuti video-video aksi di Youtube Channel MSdeaf .....Read More »
   
   
  Sumbangan Atomy ke wakil MelsDeaf
  04 September 2021 
  Sumbangan Dari ATOMY Kepada Wakil MelSDeaf
  Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn menyerahkan barangan sumbangan makanan daripada Atomy kepada wakil Persatuan Sukan Orang Pekak Melaka (MelSDeaf) di pejabat Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf).....Read More »
   
   
  Hari Kemerdekaan yang ke 64
  31 Ogos 2021
  Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-64
  Bersamalah kita memupuk semangat patriotisme tidak kira apa pun bangsa dan agama kerana kita semua adalah rakyat Malaysia. Walaupun tidak dapat menyambut secara besar-besaran dek kerana pandemik covid-19 namun erti kemerdekaan tetaplah harus dihayati sedalamnya......Read More »
   
  Ketibaan Skuad Olahraga di KLIA
  30 Ogos 2021
  Kepulangan Atlet Olahraga Pekak Negara

  Kepulangan mereka disambut meriah meskipun tidak membawa sebarang pingat namun mereka pulang dengan membawa semangat baharu berjuang demi negara ke peringkat dunia.......Read More »
   
   
  Peringkat Akhir 4 x 100 Meter
  28 Ogos 2021 
  Peringkat Akhir Acara 4 x 100 Meter
  Perjuangan Skuad Olahraga Pekak negara di Lublin berakhir. Walaupun tiada pingat berjaya diraih tapi kita seharusnya berbangga kerana mereka mengakhiri cabaran dalam acara 4x100 meter dengan menduduki tempat ke-5 keseluruhannya.......Read More »
   
   
  Perlantikan Timbalan Menteri Belia dan Sukan Malaysia
  27 Ogos 2021
  Perlantikan Timbalan Menteri Belia Dan Sukan Malaysia
  MSDeaf dengan rasa bangga ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada YB. Senator Datuk Seri Ti Lian Ker di atas perlantikan Timbalan Menteri Belia dan Sukan Malaysia.
  Pihak MSDeaf berharap selepas ini kerjasama dan sokongan dari KBS akan berterusan kekal baik dan kukuh di bawah kepimpinan Datuk Seri Ahmad Faizal dan juga YB. Datuk Seri Ti Lian Ker......Read More »
   
  Perlantikan Menteri Belia dan Sukan Malaysia
  27 Ogos 2021
  Perlantikan Menteri Belia Dan Sukan Malaysia

  Datuk Seri Ahmad Faizal adalah individu yang tidak asing bagi warga Pekak negara disebalik penganjuran SOPMA XX 2018 lalu sehinggakan temasya sukan warga Pekak Malaysia........Read More »
   
   
  Peringkat Separuh Akhir 4 x 100 Meter
  27 Ogos 2021 
  Peringkat Separuh Akhir Acara 4 x 100 Meter
  untuk acara 4x100 meter , pasukan pekak Malaysia telah berjaya menempah slot ke peringkat akhir yang akan dijadualkan pada esok. Mereka berada di kedudukan ke-5 keseluruhan dengan catatan masa 44.93........Read More »
   
   
  Peringkat Akhir 200 Meter
  27 Ogos 2021
  Peringkat Akhir Acara 200 Meter
  Wakil tunggal acara 200 meter peringkat akhir , Nur Shahdan tidak berjaya membawa sebarang pingat namun dia telah mencuba sehabis baik. Dia mengakhiri acara ini di kedudukan ke-7 dengan catatan masa 22.5 s.....Read More »
   
  Peringkat Akhir Acara 200 Meter
  26 Ogos 2021
  Peringkat Separuh Akhir Acara 200 Meter

  Nur Shahdan telah melayakkan diri ke peringkat akhir ! Manakala Muhammad Shahrul Azmer tidak berjaya namun dia telah mencuba yang terbaik. Jangan kecewa, anda tetap terbaik di mata kami. Kami tahu anda telah lakukan sedaya upaya hingga ke garisan penamat.......Read More »
   
   
  Peringkat saringan Acara 200 meter
  25 Ogos 2021 
  Peringkat Saringan Acara 200 Meter
  Tamatlah sudah saingan acara larian 200 meter peringkat saringan pada petang tadi. Hanya dua orang atlet kita iaitu Muhammad Shahrul Azman dan Nur Shahdan telah berjaya mara ke peringkat separuh akhir yang akan dijadualkan pada hari esok........Read More »
   
   
  Separuh Akhir Shahdan
  24 Ogos 2021
  Pusingan Separuh Akhir Acara 100 Meter
  Nur Shahdan mengakhiri acara 100 meter peringkat separuh akhir dengan catatan masa 11.27 saat di kedudukan ke-13 keseluruhan dan kedudukan ke 3 peringkat Asia-Pasifik.
  Walaupun gagal melepasi peringkat akhir 100m Shahdan berjaya membaiki catatan masa yang dilakukannya diperingkat saringan semalam. Mungkin faktor cuaca sejuk dengan suhu.....Read More »
   
   
  Hari Pertama Kejohanan di Poland
  23 Ogos 2021
  Hari Pertama Kejohanan Di Poland

  Berikut adalah jadual Atlet Pekak Negara yang akan bertanding dalam Kejohanan Olahraga Pekak Dunia Ke-4 Lublin, Poland pada hari pertama......Read More »
   
   
  Mesyuarat Teknikal Olahraga
  23 Ogos 2021 
  Mesyuarat Teknikal Di Hotel Victoria, Poland
  Pengurus atlet olahraga, pegawai komunikasi sukan dan jurulatih telah menghadiri mesyuarat teknikal yang diadakan di Hotel Victoria. Mesyuarat teknikal ini adalah bertujuan untuk mengetahui maklumat daripada pihak Pegawai Teknikal Olahraga (TD Olahraga) dan juga Pihak Penganjur (OC) .......Read More »
   
   
  latihan pertama olahraga
  22 Ogos 2021
  Sesi Latihan Pertama Skuad Olahraga Di Bumi Poland
  Selepas berehat panjang , hari ini Skuad Olahraga Pekak Negara turun ke Start Stadium Lublin untuk menjalani sesi latihan pertama di Poland. Latihan ini dikendalikan oleh jurulatih mereka iaitu Mohd Amiluddin. Kesemua mereka ini di bawa ke pusat latihan.....Read More »
  Atlet Olahraga Tiba di Poland
  22 Ogos 2021
  Atlet Olahraga Pekak Negara Selamat Tiba Di Poland

  Setibanya di Warsaw Chopin Airport pasukan olahraga Pekak negara sempat bertemu dan beramah mesra dengan YBhg. Dato' Chitra Devi Ramiah, Kedutaan Malaysia di Poland serta lain-lain pegawai beliau yang telah sedia menunggu ketibaan mereka disana......Read More »
   
   
  Atlet Olahraga ke Poland
  20 Ogos 2021 
  Atlet Pekak Bertolak Ke Poland Untuk Kejohanan Olahraga Pekak Dunia Kali Ke - 4
  Presiden serta Setiausaha Agong MSDeaf turut hadir untuk mengucapkan selamat jalan dan memberikan kata-kata semangat kepada mereka. Beliau berharap semua atlet-atlet olahraga Pekak negara dapat memberi yang terbaik dan hadiah yang bermakna sempena ulang tahun Kemerdekaan Malaysia kali ke 63 pada 31 Ogos 2021 depan. .......Read More »
   
   
  Perdana Menteri Ke 9
  21 Ogos 2021
  Perlantikan Perdana Menteri Ke 9
  Kami penuh yakin bahawa barisan pentadbiran baru yang diterajui oleh YAB Dato' Sri mampu menyatukan semua rakyat Malaysia yang berbilang kaum ini terutamanya ketika negara kita sedang memerangi wabak pandemik Covid-19 yang masih belum reda dan memulihkan kestabilan ekonomi negara yang amat terjejas ketika ini. .....Read More »
   
  Terima Kasih Kepada PM dan Menteri KBS
  16 Ogos 2021
  Terima Kasih Atas Sumbangan Dan Bakti Kepada Negara

  Kami dari MSDeaf ingin menzahirkan ucapan terima kasih kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin yang telah memberikan khidmat terbaik sepanjang pentadbiran negara khususnya dalam membendung pandemik Covid-19. Segala sumbangan tak akan kami lupakan.......Read More »
   
   
  Kontinjen SOPMA XXI
  15 Ogos 2021 
  Mesyuarat Kontinjen SOPMA XXI Johor Bahru 2022
  Mesyuarat ini diadakan bagi memaklumkan perkembangan terkini persiapan penganjuran SOPMA XXI Johor Bahru dikala Pandemik Covid-19 masih belum reda di Malaysia. Selain daripada itu MSDeaf turut berkongsi maklumat berhubung mengenai langkah-langkah SOP berlandaskan Gelembung Sukan (Sport Bubble) yang disarankan oleh pihak KBS .......Read More »
   
   
  Kelas Ambilan Ogos
  12 Ogos 2021
  Kelas Bahasa Isyarat Ambilan Ogos 2021
  Telah tamatnya Kelas Bahasa Isyarat bagi ambilan pada bulan Ogos. Bagi sesiapa yang berminat tetapi terlepas pada bulan Ogos, Jangan risau Kerana Kita juga akan mengadakan pada bulan September 2021. Sekiranya berminat sila hubungi kami dengan segera .....Read More »
  KDYMM Raja Permaisuri Agong
  05 Ogos 2021
  Hari Ulang Tahun Keputeraan Yang ke-61 KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong

  Selamat Ulang Tahun Hari Keputeraan ke-61 KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj......Read More »
   
   
  Skuad olahraga ke poland
  31 Julai 2021 
  Skuad Olahraga Pekak Malaysia Ke Lublin, Poland
  Dalam sejarah penyertaan Malaysia ini adalah pertama kalinya Malaysia mengambil bahagian di kejohanan olahraga dunia yang memasuki kali ke 4 yang dianjurkan oleh badan dunia sukan orang Pekak, ICSD.......Read More »
   
   
  ulang tahun keputeraan sultan pahang
  30 Julai 2021
  Hari Ulang Tahun Keputeraan Yang ke-62 KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong
  Merafak sembah dan setinggi-tinggi tahniah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah .....Read More »
   
  program DIFA
  25 Julai 2021
  Program DIFA Tahun 2022

  Malaysia akan diberi hak sebagai tuanrumah oleh DIFA bagi menganjurkan Kejohanan Futsal Orang Pekak Dunia Bawah 21 tahun pada Disember 2022. Sementara itu Kejohanan Bolasepak Orang Pekak Dunia terpaksa ditunda sekali lagi ke tahun 2023 di Makpo so, Korea dimana Malaysia telahpun layak antara 24 pasukan terbaik dunia.....Read More »
   
   
  mesyuarat bersama JBSN
  07 Julai 2021 
  Mesyuarat Penganjuran Sukan Orang Pekak 2022 Bersama JBSN
  Tujuan utama mesyuarat ini adalah untuk memohon kerjasama JBSN bagi melancarkan penganjuran temasya sukan orang Pekak rantau Asean yang kali pertama dianjurkan diperingkat Asean. Temasya Sukan ini yang akan menampilkan lima jenis acara sukan iaitu Bolasepak, Badminton, Olahraga, Tenpin Boling dan Futsal Wanita.......Read More »
   
   
  MindAppz
  05 Julai 2021
  Platform Pembelajaran Secara Online
  Pertemuan dan perbincangan dengan pihak MindAppz yang merupakan sebuah platform pembelajaran secara online dengan menyediakan video,ebook, audio dan practice telah mengutarakan kerjasama mereka dalam bidang pendidikan bagi golongan pelajar-pelajar Pekak. .....Read More »
   
  pemilihan ke Brazil
  02 Julai 2021
  Skuad Atlet Pekak Ke 24th Deaflympic Games, Caxias do Sul, Brazil 2021

  Mesyuarat rasmi melalui Virtual Zoom yang dipengerusikan Kamarzaman Harun, Setiausaha Agong/Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Atlet bersama dengan Ketua Unit-Unit Sukan...Read More »
   
   
  terbitan BIMO e-book
  01 Julai 2021 
  E-Book Sebagai Alternatif Belajar Di Alam Maya
  Dengan termeterainya MoU ini maka MSDeaf telah dilantik secara sah menjadi wakil pengedar produk Buku Interaktif Belajar Bahasa Isyarat Malaysia bersama BIMO-Asas Komunikasi (Buku BIMO) dalam bentuk e-book......Read More »
   
   
  1 tahun dengan MJIITI
  01 Julai 2021
  Kerjasama antara MSDeaf dan Fakulti MJIITI, UTM
  Antara program-program yang telah dilaksanakan termasuk program misi kemanusian mangsa banjir iaitu Kursus Asas Diving, Program DPPC Disaster Rilief & Rapid Assessment Mission 2021 pada 8-12 Jan. 2021 lalu dan Kelas Bahasa Isyarat (KABIM) yang mendapat sambutan hangat. .....Read More »
   
   
  Kedutaan Malaysia
  11 Jun 2021
  Kedutaan Malaysia Di Tehran Raikan Skuad Bolasepak MDT

  Kedutaan Malaysia di Tehran, Iran telah sudi bertemu Skuad Malaysia Deaf Tigers (MDT) sebaik mereka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Iran Tehran (Tehran Imam Khomeini International Airport) untuk transit penerbangan 2 jam dari Pulau Kish...Read More »
   
   
  MOU dengan IDSF
  10 Jun 2021 
  MOU Antara MSDeaf Dengan IDSF Dimeterai
  Iran Deaf Sports Federation (IDSF) bersetuju menjalinkan kerjasama membantu pembangunan sukan Pekak Malaysia bersama MSDeaf hasilnya satu majlis menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) antara IDSF dengan MSDeaf telah berjaya dimeterai semalam (Khamis) dalam satu majlis rasmi.....Read More »
   
   
  Presiden sebagai EC APDSC
  09 Jun 2021
  Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn Telah Terpilih Sebagai Jawatankuasa Eksekutif APDSC
  Pengundian bagi memilih jawatankuasa eksekutif APDSC kali ini dijalankan secara Ordinary Membership System (OMS) yang dikendalikan oleh badan induk sukan orang Pekak dunia (ICSD) yang telah dipersetujui oleh perwakilan-perwakilan APDSC .....Read More »
   
   
  latihan pertama skuad MDT
  30 Mei 2021
  Latihan Pertama Skuad MDT di Bumi Iran

  Skuad MDT turun menjalani latihan pertama mereka sejak tiba di Pulau Kish lewat petang semalam. Program latihan dijalankan di Pusat Sukan dan Rekreasi Kish lebih kurang 5KM dari hotel penginapan mereka di Iran Hotel, Pulau Kish....Read More »
   
   
  tiba di hotel kish island
  30 Mei 2021 
  Skuad MDT Selamat Tiba di Penginapan Rasmi di Kish Island
  Ketibaan mereka di hotel berkenaan jam 11.30 malam (3.00 pagi waktu tempatan) diketuai oleh Ong Shin Ruenn, Presiden MSDeaf sebagai Ketua Deligasi Skuad Bolasepak Negara. Sebelum ini Skuad MDT ini telah mengharungi ......Read More »
   
   
  MDT berlepas ke Iran
  29 Mei 2021
  Skuad Malaysia Deaf Tigers Berlepas Ke Iran
  Skuad Malaysia Deaf Tigers berlepas ke Iran untuk Pertandingan Bola Sepak Orang Pekak Pusingan Kelayakan Asia-Pasifik.....Read More »
   
  program amal al-aqsa
  25 Mei 2021
  Program Amal untuk Al-Aqsa
  Kelas Online Bahasa Isyarat Malaysia telah diadakan bagi mengutip sumbangan yang akan disalurkan kepada Tabung Kemanusiaan Palestin. YUran yang dikenakan adalah seikhlas hati anda. Marilah kita beramal sambil belajar Bahasa Isyarat Malaysia....Read More »
   
   
  temuramah RTM
  24 Mei 2021 
  Temuramah Di Selamat Pagi Malaysia (SPM)
  Temuramah Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn bersama timbalan Presiden merangkap pengurus PAsukan Bolasepak Pekak Malaysia (MDT), Mohd Yusri Abdul Ghani berkaitan dengan persiapan skuad bolasepak ke Iran pada akhir Mei nanti. Jangan lupa saksikan siaran ulangan Selamat Pagi Malaysia (SPM) di youtube channel serta Facebook.....Read More »
   
   
  persiapan ke Iran
  06 Mei 2021
  Bersama Pihak MSN untuk Persediaan Skuad Bolasepak Pekak Negara terbang ke Pulau Kish, Iran
  Pihak MSN memerlukan jaminan keselamatan peraturan SOP Covid-19 yang jelas dan tepat dari pihak tuanrumah bagi tujuan keselamatan pemain dan pegawai Malaysia ketika di Iran nanti....Read More »
   
  program libat urus KBS
  12 April 2021
  Program Sesi Libat Urus Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bersama Badan Sukan Kebangsaan

  Pada sesi program ini pihak PPS membentangkan Visi Sukan Negara 2030 (VSN 2030) iaitu satu program yang sedang disusun dan dirancang oleh KBS bagi sukan negara untuk tempoh jangka masa 10 tahun akan datang....Read More »
   
   
  majlis iftar ramadhan
  03 April 2021 
  Majlis Iftar Ramadhan
  Masakan Bubur Lambuk telah diketuai oleh Mohd. Yazid Bain, Naib Presiden yang dimasak secara bergotong-royong oleh beberapa Exco MSDeaf pada sebelah tengahari dan diagih-agihkan kepada KBS dan atlet-atlet Pekak di MSN serta lain-lain pihak......Read More »
   
   
  program ujian saringan pap smear wanita
  27 Mac 2021
  Program Ujian Saringan PAP SMEAR Mamografi Wanita Pekak
  Tujuan program ini adalah untuk meningkatkan kesedaran wanita Pekak tentang pengesanan awal berkaitan dengan kanser payudara yang merupakan 'musuh' utama dikalangan wanita di Malaysia dan juga dunia....Read More »
   
   
  Bengkel Anjuran IYRES
  22 Mac 2021
  Bengkel Anjuran IYRES

  MSDeaf menyertai Bengkel Sindikasi Indeks Budaya Sukan Malaysia 2021 (BSIBSM2021) anjuran Institiut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) salah satu agensi kerajaan dibawah KBS bertempat di Dewan Putrajaya Ballroom 1, Hotel Marriott, Putrajaya...Read More »
   
   
  Bengkel sukan wanita Pekak APDSC
  08 Mac 2021 
  Bengkel Sukan Wanita Pekak APDSC
  Bengkel Sukan Wanita julung kalinya dibuat melalui virtual Zoom oleh badan induk sukan orang Pekak Asia-Pacific Deaf Sports Confederation (APDSC) dipengerusikan oleh Puan Sonu Anand dari India....Read More »
   
   
  SOP diperketatkan
  08 Mac 2021
  SOP Diperketatkan Bagi Penganjuran Sukan Antarabangsa Di Malaysia
  Pertemuan dengan Pegawai Tugas-Tugas Khas (PTTK) kepada Menteri KBS, Tuan James Koh pada 2 Mac 2021 lalu memberi gambaran yang jelas dan terperinci kepada MSDeaf untuk penganjuran sukan bertaraf antarabangsa di Malaysia dikala pandemik covid19 masih belum benar-benar terkawal di negara kita.....Read More »
   
   
  kunjungan hormat di Putrajaya
  24 Februari 2021
  Kunjungan Hormat Bertemu Menteri Wilayah Persekutuan

  Presiden MSDeaf melakukan kunjungan hormat bertemu Tan Sri Dato Seri Panglima Annuar Musa, Menteri Wilayah Persekutuan bertempat di Kementerian Wilayah Persekutuan, Putrajaya. Turut mengiringi beliau ialah Penasihat MSDeaf, Datuk Naim Mohamad, Setiausaha FTSDeaf, Adib Fauzan Bahari serta Mohd Nazrul Azwa Zulkipply sebagai juru komunikasi....Read More »
   
   
  Mesyuarat Persediaan SOPMA XXI 2022
  23 Februari 2021
  Mesyuarat bagi Persediaan SOPMA XXI 2022
  MSDeaf telah membatalkan SOPMA XXI 2020 kerana musibah Covid19 telah memulakan gerak kerja baru temasya sukan orang Pekak ini untuk tahun 2022.
  Mohd Yazid Bain, Ketua Sekretariat yang dilantik oleh MSDeaf telah menghadiri mesyuarat penganjur SOPMA XXI 2022 yang dipengerusikan oleh Tuan Taqi bertempat di Nusajaya, Johor. Turut sama ialah Chang Kok Sheng, Presiden JSDeaf....Read More »
   
   
  Wacana Ke Arah Pembangunan Warga Pekak
  06 Februari 2021
  Wacana Orang Pekak Malaysia "Ke Arah Perpaduan Bangsa Pekak di Malaysia"
  Wacana Tiga Pemimpin-Pemimpin Pekak Dari Tiga Persatuan Pekak Kebangsaan Yang Berlainan Fungsi Dan Tanggungjawab Tapi Mempunyai Satu Matlamat Yang Sama Iaitu Menaikkan Martabat Warga Pekak Malaysia....Read More »
  13 Januari 2021
  Wira-wira Negara Yang Tak Didendang
  Berbekalkan satu tekad ingin membantu insan-insan lain yang amat memerlukan bantuan, ehsan dan pertolongan segera kumpulan yang dianggotai dari...Read More »
   
   
  12 Januari 2021
  Program Jom Berbahasa Isyarat Bermula
  Nak tahu bagaimanakah jari jemari anda berfungsi sebagai alat komunikasi tanpa suara, Jom Belajar...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  08 Januari 2021
  Hari Pertama Di Misi Bantuan Mangsa Banjir
  MSDeaf memulakan misi dengan menjelajah ke Kluang, Johor bagi memeriksa keadaan selepas banjir. Manakala DPCC dan UTM pula melakukan...Read More »
  08 Januari 2021
  Upacara Flag Off Misi Bantuan Mangsa Banjir
  Empat wakil MSDeaf bersama kumpulan perbagai agensi-agensi kerajaan dan badan-badan NGO berlepas ke Misi Penilaian Bencana & Penilaian Rapid 2021 anjuran Disaster Preparedness & Prevention Centre (DPCC)...Read More »
   
   
  06 Januari 2021
  MSDeaf Kunjungi PTTK YAB PM
  Perjumpaan Ong Shin Ruenn, Presiden dan Kamarzaman Hj Harun, Setiausaha Agong MSDeaf bertemu dengan Tuan Azimin Che Wil Pegawai Tugas-Tugas Khas (PTTK) kepada YAB Perdana Menteri Malaysia di...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  05 Januari 2021
  MSDeaf Sampaikan Hasrat Mohon Tindakan KKMM
  Kunjungan MSDeaf ke pejabat Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) disambut oleh Pegawai Tugas-Tugas Khas (PTTK) kepada Menteri KKMM, Tuan Mohd Nazrul Azwa Zukipply bagi...Read More »

   
  31 Disember 2020
  HO HO HO! Terima Kasih Santa
  Atomy Malaysia
  MSDeaf mengucapkan terima kasih kepada Atomy atas pemberian hadiah istimewa ini sempena Hari Natal...Read More »
   
   
  30 Disember 2020
  MSDeaf Melebarkan Sayap Dalam Bidang Pendidikan
  Pertemuan dan perbincangan dengan pihak MindAppz yang merupakan sebuah platform pembelajaran secara online dengan menyediakan video,ebook, audio dan practice telah mengutarakan ...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  29 Disember 2020
  Perjumpaan Bersama Pihak DBKL
  Mesyuarat MSDeaf bersama pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk membincangkan tentang lokasi dan tempat pertandingan bagi penganjuran program sukan yang...Read More »
  26 Disember 2020
  Atlet Berbasikal Pekak Sertai Terengganu Cross Race Mountain Bike Challenge
  MSDeaf menaja tiga atlet Pekak basikal bukit dibawa bertanding di cabaran Terengganu Cross Race Mountain Bike Challange bertempat di...Read More »
   
   
  21 Disember 2020
  MSDeaf Terima Kunjungan Jason Wong
  MSDeaf telah menerima kunjungan bekas pemain badminton Malaysia, Jason Wong bagi membincangkan program jangka panjang pelapis...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  20 Disember 2020
  Muhammad Hoe Terajui PHSDeaf
  Ahli-ahli Persatuan Sukan Orang Pekak Pahang (PhSDeaf) telah membuat pilihan mereka dengan mengundi Muhammad Hoe b. Abdullah sebagai Presiden baru bagi menerajui...Read More »
  19 Disember 2020
  Atlet Pekak Program Khas MSN Bercuti
  Majlis Sukan Negara (MSN) membenarkan semua atlet-atlet Pekak dibawah program khas MSN iaitu atlet-atlet Pekak dalam acara bolasepak, badminton, olahraga dan tenpin boling bercuti selama 2 minggu bermula...Read More »
   
   
  19 Disember 2020
  AGM MSDeaf Secara Aplikasi ZOOM Pertama Kali Dalam Sejarah
  Perjalanan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) MSDeaf 2020 yang dipengerusikan oleh Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn yang pertama kalinya diadakan melalui penggunaan...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  16 Disember 2020
  Orientasi Pelajar Tajaan Biasiswa DHS Hospitaliti Akademi Dengan Kerjasama Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB) Bagi Ahli MSDeaf
  Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) diwakili oleh En. Chan Kok Sheng, Bendahari dan Cik Diyana Ismail, Pegawai Pembangunan Sukan mengiringi pelajar tajaan biasiswa untuk orientasi bagi program...Read More »
  13 Disember 2020
  Program Ke Arah Sukan Badminton Yang Mesra Alam Bersama Atlet Badminton Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf)
  Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn mengunjungi atlet badminton Boon Wei Ying dan Muhd Shafiq bin Hasan untuk Program Ke Arah Sukan Badminton Yang...Read More »
   
   
  10 Disember 2020
  Sesi Latihan MDT Di Majlis Sukan Negara
  Sesi latihan untuk kelayakan Deaflymic peringkat Asia Pasifik dan sesi lawatan Tuan Presiden. Beserta Ketua Jurulatih En Manachai yang baru...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  09 Disember 2020
  MSDeaf Dikunjungi SWATV
  MSDeaf menerima kunjungan dari pihak YouTuber SWATV yang diwakili oleh Encik Azmi Jaffri selaku CEO dan diiringi...Read More »
   
  09 Disember 2020
  Perbincangan Tentang Persediaan Penganjuran Kejohanan Bola Sepak Orang Pekak Peringkat Asia Pasifik
  Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) yang diwakili En. Yusri Abdul Ghani selaku Ketua Operasi bersama-sama dengan perwakilan dari...Read More »
   
   
  04 Disember 2020
  Terima Kasih Kepada Muhammad Nazrul Azwa B. Zulkipply
  Beliau mula melibatkan diri secara langsung dalam dunia warga Pekak apabila ditawarkan memberi khidmat sebagai
  ...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  04 Disember 2020
  UTM Sedia Realitikan Hasrat Warga Pekak Menjadi Penyelam Profesional
  Projek kerjasama ini adalah projek inisiatif julung kalinya ditawarkan kepada warga Pekak kerana ini adalah projek yang pertama seumpamanya yang...Read More »
  02 Disember 2020
  Membincangkan Hala Tuju Program Yang Bakal Dilancarkan Pada Tahun 2021
  Secara umunya, program berbentuk pendidikan bahasa isyarat akan ditekankan kepada masyarakat umum dan kumpulan bersasar . Selain itu,program kepimpinan dan pengurusan organisasi ditumpukan kepada...Read More »
   
   
  02 Disember 2020
  Mesyuarat Pelarasan Program Bukan Profil Cawangan Pembangunan Sukan OKU 2020 -2021.
  Mesyuarat yang dipengerusi oleh Timbalan Pengarah Cawangan Pembangunan Sukan OKU, En. Shashidharan Sivabalan telah menyampaikan hasrat...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  01 Disember 2020
  Turun Padang Untuk Kejohanan Akan Datang
  Timbalan Presiden MSDeaf , En. Mohd Yusri Bin Abdul Ghani merangkap Ketua Pegawai Operasi Penganjuran Kejohanan Bolasepak Orang Pekak Peringkat Asia Pasifik (Pusingan Kelayakan ke Deaflympic 2021,Brazil) turun padang dalam...Read More »
  29 November 2020
  Kunjungan Hormat Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn Kepada Tuan Haji Muhyiddin Bin Abd. Rasid Selaku Setiausaha Politik Kepada YAB. Menteri Besar
  En. Ong Shin Ruenn , Presiden MSDeaf meluangkan masa dalam pertemuan bersama Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu, En . Mohd Izwandy Bin Ismail serta...Read More »
   
   
  29 November 2020
  Perancangan Berkenaan Sukan Orang Pekak Di Negeri Terengganu
  En. Ong Shin Ruenn , Presiden MSDeaf meluangkan masa dalam pertemuan bersama Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu, En . Mohd Izwandy Bin Ismail serta...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  22 November 2020
  Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke-62
  Merafak sembah setinggi tinggi tahniah kebawah duli yang maha mulia...Read More »
  13 November 2020
  Enervive Sports Berminat Membantu MSDeaf
  Sinar baru untuk atlet Pekak Malaysia apabila Syarikat Enervive Sports iaitu sebuah syarikat yang berkaitan dengan sukan di Malaysia menunjukkan minat mereka untuk...Read More »
   
   
  12 November 2020
  Ramli Ismail Atlet Berbasikal Pekak Yang Berpontensi
  Kesempatan bertemu atlet Pekak berbasikal solo bukit dan lebuhraya anak jati Johor Darul Takzim, Ramli Ismail dari Persatuan Sukan Orang Pekak Johor (JSDeaf). Difahamkan bahawa Ramli telah berkecipung dalam sukan berbasikal sejak...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  12 November 2020
  SOPMA XXI 2020 Di Tunda Ke Tahun 2022
  Rasmi, Sukan Orang Pekak Malaysia ke 21 (SOPMA XXI) di Johor Bahru yang sepatutnya diadakan pada 11-17 Julai 2021 terpaksa ditunda sekali lagi ke tahun 2022 seperti SUKMA XX oleh sebab musibah Covid19 yang...Read More »
  10 November 2020
  Perbincangan Status Penganjuran Temasya Sukan Orang Pekak Malaysia Kali ke - 21
  Terdahulu Kementerian Belia dan Sukan telah menyatakan SUKMA XX serta Para Sukma dibatalkan pada tahun 2021 dan akan dianjurkan pada tahun 2022. Dalam pada waktu yang sama Sekretariat SOPMA XXI akan bertemu bersama...Read More »
   
   
  06 November 2020
  Allah Selamatkan Kamu
  Sukacitanya, seluruh warga MSDeaf ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir kepada...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  06 November 2020
  Selamat Hari Lahir Kepada YBrs. Encik Ahmad Faedzal
  Seluruh Warga Kerja Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) Mengucapkan Selamat Hari Lahir kepada YBrs. Encik...Read More »
  04 November 2020
  Urusan Tanda Tangan Pengesahan Dokumen Berkenaan Jurulatih-Jurulatih Bagi Sukan Pekak Di Bawah Program Khas Majlis Sukan Negara
  "Quarantine Base" telah dilakukan oleh pihak Majlis Sukan Negara dimana setiap atlet yang telah melaporkan diri di Casa MSN tidak dibenarkan untuk...Read More »
   
   
  04 November 2020
  Lawatan Padang Bola Sepak Rumput Tiruan Pavilion Di Majlis Sukan Negara , Bukit Jalil
  Seperti dinyatakan oleh beliau bahawa yakin dengan kemudahan padang di negara kita mampu menganjurkan sukan bertaraf antarabangsa. En. Mohd Yusri Abdul Ghani yang merupakan...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  04 November 2020
  Perbincangan Berkenaan Sukan Badminton Pekak Di Bawah Program Khas Majlis Sukan Negara
  Ketua Jurulatih, Chong Sook Chin telah berbincang berkenaan status pretasi atlet terkini dan perancangan latihan bersama...Read More »
  02 November 2020
  Malaysia Deaf Tigers Kembali Beraksi
  Kini atlet-atlet telah melaporkan diri kembali di kem latihan dengan mengikuti Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ketat berlandaskan...Read More »
   
   
  02 November 2020
  Terima Kasih Kepada Dr. Wirdati Binti Mohd Radzi
  Seluruh warga MSDeaf mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Dr. Wirdati Binti Mohd Radzi atas khidmat bakti sebagai...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  27 Oktober 2020
  Kunjungan Hormat Bertemu Bersama Dato' Haji Noorul Ariffin Bin Abdul Majeed
  Pertemuan pagi ini dapat membincangkan beberapa usaha kerjasama antara pihak MSDeaf dan YAKEB dalam melaksanakan penganjuran program-program...Read More »
  23 Oktober 2020
  Penyerahan Produk ATOMY Malaysia
  MSDeaf menerima kunjungan dari pihak ATOMY Malaysia Sdn. Bhd yang diwakili sendiri oleh Pengurus Cawangan di Malaysia iaitu En. Sewon Kim...Read More »
   
   
  20 Oktober 2020
  Pelantikan YBhg. Dato' Dr. Hajah Wasitah Binti Mohd Yusof Sebagai Ketua Pengarah Jabatan Belia Dan Sukan Negara
  Semoga YBhg. Dato' Dr. Wasitah terus cemerlang serta dipermudahkan dalam melaksanakan tugasan di JBSN dan meneruskan pembangunan...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  19 Oktober 2020
  Berkunjung Ke Pejabat Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Kelantan
  Disebelah petang Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn sempat mengunjungi ke Pejabat Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Kelantan bertemu bersama...Read More »
  19 Oktober 2020
  Membincangkan Tentang Persiapan Kontingen Atlet Pekak Negeri Kelantan
  Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn hadir di Majlis Sukan Negeri Kelantan bertemu bersama Pengarah MSN Kelantan iaitu YBrs. En. Mohammed Imran Bin Mansoor dalam membincangkan berkenaan...Read More »
   
   
  19 Oktober 2020
  Perbincangan Bersama Sekretariat Lex Gala Anjuran Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya
  Perbincangan bersama Sekretariat Lex Gala anjuran Fakulti Undang-undang Universiti Malaya dalam membincangkan sebuah program yang bakal dianjurkan oleh bersama dalam aktiviti kebajikan yang bakal...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  18 Oktober 2020
  Bertemu Dengan Tuan Md Zuki Untuk Menyampaikan Penghargaan Yang Tidak Terhingga
  Tuan Md Zuki merupakan Pegawai Media kepada Yakult Malaysia Sdn Bhd. Turut memaklumkan perkembangan terkini status pasukan MDT yang kini berlatih bagi mempersiapkan...Read More »
  16 Oktober 2020
  Beramah Mesra Bersama Y.B Dato’ Sri Reezal Merican Naina Merican, Menteri Belia Dan Sukan Malaysia
  Sebelah petang Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn hadir di Menara Kementerian Belia dan Sukan, Putrajaya berikutan mempunyai urusan rasmi. Sempat beramah mesra bersama...Read More »
   
   
  16 Oktober 2020
  Kunjungan Hormat Terhadap Ketua Pegawai Eksekutif , Institut Sukan Negara Iaitu Ybrs. Tuan Ahmad Faedzal Md Ramli
  MSDeaf melakukan kunjungan hormat terhadap Ketua Pegawai Eksekutif , Institut Sukan Negara iaitu Ybrs. Tuan Ahmad Faedzal Md Ramli pada pagi ini dalam membincangkan dalam menjalinkan kerjasama dalam...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  16 Oktober 2020
  MSN Sokong Penganjuran Pusingan Kelayakan Bola Sepak Dan Bola Keranjang Orang Pekak 2021
  Pusingan Kelayakan Bolasepak dan Bola Keranjang Lelaki peringkat Asia-Pasifik bakal diadakan di Kuala Lumpur pada 8-19 Mac 2021 di Kuala Lumpur...Read More »
  13 Oktober 2020
  Meluangkan Masa Bertemu Atlet-Atlet Pekak
  Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn meluangkan masa bertemu atlet-atlet pekak di Casa 1 , Majlis Sukan Negara bagi memberi kata-kata serta nasihat berikutan semua atlet-atlet Pekak yang menjalani latihan di bawah Program Khas MSN diarahkan untuk...Read More »
   
   
  12 Oktober 2020
  Perkembangan Pengurusan Sistem Maklumat MSDeaf
  Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn pagi ini menerima kunjungan daripada Dzvisual Network Enterprise yang diwakili oleh En. Mutharasapan selaku Pengurus Projek dan En. Farhan Kamarzaman, Penolong pengurus projek dalam membentangkan...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  05 Oktober 2020
  Mesyuarat Bersama Sekretariat SOPMA XXI Di Pejabat Operasi Sekretariat, Johor Bahru
  Laporan ringkas yang dibentangkan oleh Ketua Pegawai Operasi penganjuran SOPMA XXI iaitu En. Mohd Yazid Bin Bain berkenaan situasi terkini dalam membuat persiapan penganjuran SOPMA XXI yang bakal...Read More »
  01 Oktober 2020
  MSDeaf Menerima Kunjungan Daripada Socialight Enterprise
  Socialight Enterprise pagi tadi diwakili oleh En. Khairul Nizam ,En. Ahmad Alief dan Cik Asmahanis Sofia dalam bertemu bersama Presiden, En. Ong Shin Ruenn . Di mana berkesudian menjalinkan kerjasama bersama MSDeaf dalam...Read More »
   
   
  30 September 2020
  Selamat Bersara Datuk Hatipah
  Selamat bersara diucapkan kepada YBhg. Datuk Hatipah Binti Ibrahim, Setinggi - tinggi penghargaan diucapkan kepada YBhg. Datuk Hatipah yang telah menabur bakti untuk pembangunan...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  29 September 2020
  MSDeaf Bakal Bekerjasama Dengan Asian Football Confederation (AFC)
  Mesyuarat bersama pihak AFC melalui aplikasi ZOOM dalam membincangkan berkenaan pengelolaan Kejohanan Bola Sepak Orang Pekak Peringkat Asia Pasifik bagi pusingan kelayakan ke...Read More »
  25 September 2020
  Pelan Kerjasama Bersama Yayasan Yang Terdapat Di Malaysia
  Petang tadi telah mesyuarat dipengerusikan Presiden MSDeaf , En. Ong Shin Ruenn bersama kakitangan MSDeaf dalam membincangkan berkenaan perlaksanaan program-program sukan untuk...Read More »
   
   
  23 September 2020
  Daulat Tuanku
  Seluruh Warga Kerja MSDeaf memanjatkan doa agar KDYMM Tuanku Dikurniakan...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  17 September 2020
  Hari Keputeraan Yang Ke-25
  Sembah Tahniah. Seluruh warga Pekak negara sembah tahniah sempena memuliakan ulang tahun hari...Read More »
  15 September 2020
  Kelas Bahasa Isyarat Online
  Kelas bahasa isyarat online anjuran MSDeaf dengan kerjasama Jabatan...Read More »
   
   
  13 September 2020
  Soon Yeok Voon Presiden Baru SELSDeaf
  Tahniah! Puan Vinci Soon Yoke Yoon dilantik sebagai Presiden baru Persatuan Sukan Orang Pekak Selangor (Selsdeaf) bagi penggal 2020-2022 setelah beliau menang tanpa bertanding pada AGM...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  13 September 2020
  Atlet Badminton Pekak Negara
  Menjalani latihan pusat di Kompleks Kecermelangan Paralimpik Kampung Pandan sepanjang 4 bulan untuk tahun ini. Persiapan latihan ini bagi merupakan persediaan awal bagi...Read More »
  11 September 2020
  Atlet Badminton Pekak Negara
  Kunjungan Ketua Jurulatih Karate Pekak Negara Master Varan bersama pembantu beliau Cikgu Jothi ke pejabat MSDeaf petang ini untuk menetapkan...Read More »
   
   
  10 September 2020
  Program Libat Urus Badan Sukan Peringkat Kebangsaan
  Presiden MSDeaf , En. Ong Shin Ruenn pagi tadi menghadiri Program Libat Urus Badan Sukan Peringkat Kebangsaan dianjurkan oleh Pejabat Pesuruhjaya Sukan Malaysia di Universiti...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  08 September 2020
  Malaysia Deaf Tigers di Majlis Sukan Negara
  Sesi latihan Malaysia Deaf Tigers di Majlis Sukan Negara...Read More »
  04 September 2020
  Latihan Bagi Menghadapi Kejohanan Dunia Bolasepak Orang Pekak
  Pemantauan oleh Pegawai Penyelaras Sukan Pekak di Majlis Sukan Negara iaitu Puan Nurul Fitriatul terhadap pasukan bolasepak orang Pekak kebangsaan...Read More »
   
   
  02 September 2020
  Terima Kasih Sekretariat SUKMA Johor
  Hasil yang baik perbincangan dilapurkan oleh Ketua Sekretariat SOPMA Johor 2020, Yazid Bain setelah beliau bertemu dan berbincang dengan Team Sekretariat SOPMA 2020...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  01 September 2020
  Atlet Pekak Ke Program Khas MSN
  Akhirnya usaha MSDeaf memperjuangkan hak untuk memasukkan atlet Pekak ke dalam program Sukan Berprestasi Tinggi MSN membuahkan hasil...Read More »
  31 Ogos 2020
  Merdeka ! Merdeka ! Merdeka !
  Dengan ikhlasnya, dari seluruh warga kerja MSDeaf ingin mengucapkan Selamat Hari Kemerdekaan kali ke- 63...Read More »
   
   
  28 Ogos 2020
  MSDeaf Menghantar Warkah Memohon Sembah Hormat Mengadap Pemangku Raja Pahang
  Ong Shin Shin Ruenn, Presiden MSDeaf mengetuai barisan deligasi MSDeaf yang turut disertai oleh Mohd. Yusri Abdul Ghani, Timbalan Presiden MSDeaf ke pejabat...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  27 Ogos 2020
  Menerima Jemputan Kursus Pemantapan Olahraga Anjuran BPKhas
  MSDeaf dijemput oleh pihak Bahagian Pendidikan Khas (BPKhas), Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) sebagai Penceramah ke ...Read More »
  26 Ogos 2020
  MSDeaf Ziarahi Datin Sri Ismalina
  Kesempatan terluang digunakan oleh Presiden menziarahi Penasihat I MSDeaf, Datin Sri Ismalina Ismail dikediaman beliau. Dikhabarkan DS Ismalina telah ditimpa ujian kecil kecederaan dijari tangan ...Read More »
   
   
  25 Ogos 2020
  Ras Adiba Radzi Bertemu MSDeaf dan MPM Untuk Input Kepada Menteri KBS
  Pertemuan antara MSDeaf dengan Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) telah diaturkan oleh YB. Senator Ras Adiba Radzi, Senator OKU di Bangunan Parlimen...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  19 Ogos 2020
  Salam Maal Hijrah 1442H
  Semoga kedatangan Tahun Hijrah ini akan membawa limpahan rahmat dan kasih dari-Nya...Read More »
  17 Ogos 2020
  Tahniah YBHG. TAN SRI DR NOOR HISHAM BIN ABDULLAH
  Seluruh warga kerja Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) mengucapkan setinggi-tinggi tahniah atas penganugerahan Darjah Kebesaran Panglima Setia Mahkota (P.S.M)...Read More »
   
   
  17 Ogos 2020
  Tahniah YBHG. Tan Sri Mohamad Norza Zakaria
  Seluruh warga kerja Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) mengucapkan setinggi-tinggi tahniah atas penganugerahan Darjah Kebesaran Panglima Setia Mahkota...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  10 Ogos 2020
  Tahniah Kepada Yang Berbahagia Datuk Noor Azman Bin Taib 
  Seluruh warga sukan orang pekak negara mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Yang Berbahagia Datuk Noor Azman Bin Taib...Read More »
  06 Ogos 2020
  Terima Kasih Yakult
  Yakult (M) Sdn. Bhd. mengotakan janji mereka untuk membantu MSDeaf meringankan tanggungjawab kewangan menguruskan Skuad Bolasepak Orang Pekak Malaysia yang dikenali juga sebagai Malaysia Deaf Tigers (MDT)...Read More »
   
   
  05 Ogos 2020
  Kunjungan Hormat Temui YB Senator Ras Adiba Radzi
  Kesempatan kunjungan MSDeaf bertemu YB Senator Ras Adiba Radzi di pejabat beliau di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM)...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  29 Julai 2020
  Salam Takziah, Soon Ah Keow
  MSDeaf menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mertua Ong Shin Ruenn, Presiden MSDeaf dan isteri serta seluruh keluarga mertuanya dengan mengadakan kunjungan menziarahi mendiang Soon Ah Keow...Read More »
  25 Julai 2020
  Mesyuarat Bulanan MSDeaf Ke 2/2020
  Mesyuarat Membincangkan Isu Semasa Dan Akan Datang. Di Belakang Pengerusi Mesyuarat Adalah Dinding Identiti Baru Di Bilik Mesyuarat MSDeaf...Read More »
   
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  23 Julai 2020
  Kunjungan Rasmi Presiden MSDeaf Ke Bangunan Parlimen
  Bertemu Tuan Hj. Saiful Adli b. Dato' Hj. Mohd Arshad, Setiausaha Politik Kepada YAB. Tan Sri Muhyiddin Yasin, Perdana Menteri Malaysia...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  22 Julai 2020
  Tinjauan Ke Pusat Latihan Karate Pekak Negara Di Johor
  Rombongan MSDeaf yang diketuai oleh Timbalan Presiden MSDeaf, Mohd. Yusri Abdul Ghani melakukan lawatan kerja ke Pusat latihan Karate Pekak Negara di Johor...Read More »
   
  22 Julai 2020
  Kunjungan Ke Makmal Penyelidikan UTM Tinjau Kajian VSD Olahraga
  Pasukan MSDeaf sempat berkunjung ke makmal penyelidikan menghasilkan VSD (Visual Signage Device) di Fakulti Kejuruteraan Elektrik, UTM Kampus Skudai, Johor...Read More »
   
  22 Julai 2020
  Kerajaan Johor Sokong SOPMA XXI Tahun 2021
  Kunjungan hormat MSDeaf bertemu dengan Setiausaha Politik (SUPOL) kepada Menteri Besar Johor, Datuk Zulkurnain Kamisan diibaratkan kunjungan antara kawan lama kepada Naib Presiden II MSDeaf, Mohd Yazid Bain...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  17 Julai 2020
  Sepetang Bersama Tony Mariadass
  Pertemuan MSDeaf dengan penulis sukan terkenal tanah air, Tony Mariadass di Royal Selangor Club Sports Ennexe di Bukit Kiara, Kuala Lumpur...Read More »
  16 Julai 2020
  Santai Malam Bersama Penasihat MSDeaf Datuk Naim Mohamad
  Bertemu dengan Datuk Naim Mohamad untuk memaklumkan perkembangan terkini MSDeaf sepanjang waktu PKPP negara yang bersangkutan dengan latihan yang telah, sedang dan akan dilaksanakan oleh MSDeaf untuk atlet Pekak negara...Read More »
   
   
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  16 Julai 2020
  Mesyuarat Bersama Datuk Ahmad Shapawi
  Mesyuarat MSDeaf bersama Ketua Pengarah MSN, Datuk Hj. Ahmad Sarpawi menekan untuk geran peruntukkan untuk atlet-atlet Pekak dipilih bagi persiapan jangka panjang ke 24th. Deaflympic Games...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  15 Julai 2020
  Atlet Pekak Negara Bakal Terima Kepakaran Sains Sukan UiTM
  Mesyuarat MSDeaf bersama Dr. Hosni Hasan, Timbalan Dekan (Penyelidikan & Jaringan Industri) dan Prof. Madya Dr. Raja Mohd. Firhad, Timbalan Dekan Akademik, Fakulti Sains & Rekreasi UiTM Kampus Shah Alam...Read More »
  15 Julai 2020
  Santai Tengahari Bersama Penasihat MSDeaf
  Peluang bertemu Penasihat I MSDeaf, Datin Sri Ismalina dimanfaatkan sepenuhnya oleh MSDeaf yang ketuai oleh Presiden MSDeaf untuk membincangkan isu semasa dikala kelonggaran PKP Fasa Pemulihan Covid-19...Read More »
   
  14 Julai 2020
  Kunjungan Hormat Bertemu Pesuruhjaya Sukan
  MSDeaf membuat kunjungan hormat bertemu Dr. Wirdati Mohd. Radzi, Pesuruhjaya Sukan Malaysia (PJS). Pertemuan tersebut berlangsung di pejabat PJS di Bukit Jalil, Kuala Lumpur...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  12 Julai 2020
  Ko Ming Liang Presiden Baru SSDEAF
  Persatuan Sukan Orang Pekak Sarawak (SSDeaf) adalah AGN Pertama MSDeaf yang telah mengadakan Mesyuarat Agong Tahunan (AGM) ke 7 mereka ketika negara sedang melalui fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ketika ini...Read More »
   
  29 Jun 2020
  Majlis Perpisahan Jurubahasa Superman, Nasrullah Kadiron
  Presiden MSDeaf, Ong Shin Ruenn secara berseloroh memberi gelaran Nasrullah Kadiron ('Nas' nama panggilan) sebagai 'Jurubahasa Superman' disambut derai ketawa para hadirin adalah tepat dan benar....Read More »
   
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  28 Jun 2020
  KARATE PEKAK NEGARA SUSUN STRATEGI SERTAI KEJOHANAN DUNIA DAN DEAFLYMPIC GAMES 2021
  Pasukan Karate Pekak Negara akur dengan musibah Covid-19 yang melanda negara bahkan dunia kerana terpaksa menangguhkan seketika beberapa aktiviti latihan sejak PKP bermula 18 Mac lalu selain berbagai kejohanan pemanas badan termasuk berita penangguhan 1st. World Deaf Karate Championship...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  24 Jun 2020
  JENAMA MSDEAF BAKAL DIPERLUASKAN
  Kebanyakan masyarakat Malaysia masih tertanya-tanya hingga kini apa itu sukan warga Pekak? Sebahagian daripada mereka akan memberi jawapan mudah, sukan OKU semuanya bernaung dibawah satu bumbung iaitu Paralimpik iaitu sukan yang menghimpunkan atlet-atlet Istimewa (OKU) negara. Namun begitu hakikat sebaliknya.....Read More »
   
  20 Jun 2020
  Penasihat Baru Dato' Sri Jamil Salleh
  Presiden MSDeaf, Encik Ong Shin Ruenn telah melakukan kunjungan hormat bagi kali ke dua bertemu YBhg. Dato' Sri Jamil Salleh untuk menyerahkan sijil perlantikan Dato' Sri sebagai seorang lagi Penasihat baru MSDeaf petang tadi....Read More »
   
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  18 Jun 2020
  Kursus Pengurusan Laman Sesawang Rasmi MSDeaf WEB
  Kakitangan MSDeaf selsesai menjalani kursus pengurusan laman sesawang rasmi MSDeaf , www.msdeaf.org.my di Webteq Solution Sdn. Bhd , Johor Bahru....Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  17 Jun 2020
  Mesyuarat Pentadbiran MSDeaf
  Mesyuarat dalaman pentadbiran MSDeaf dipengerusikan oleh Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif MSDeaf iaitu En. Ong Shin Ruenn bersama kakitangan pentadbiran.....Read More »
   
  08 Jun 2020
  Perbincangan Pembangunan Sukan MSDeaf Bersama Penasihat kami, Datin Sri Ismalina Ismail
  Petang tadi Presiden MSDeaf, En. Ong Shin Ruenn serta ditemani oleh Isteri beliau , Puan Soon Yeok Voon sempat beramah mesra bersama Datin Sri Ismalina Ismail yang merupakan Penasihat Utama kepada MSDeaf sejak tahun 2012 yang lalu. Banyak perkara yang dibincangkan bersama. ...Read More »
   
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  08 Jun 2020
  DIRGAHAYU TUANKU
  Kami mewakili seluruh warga dan atlet-atlet Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia merafakkan sembah setinggi-tinggi tahniah sempena sambutan ulangtahun hari keputeraan rasmi Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong XVI, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah.....Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  03 Jun 2020
  Mesyuarat Bersama Jabatan Sukan Belia Negara
  Mesyuarat pada hari ini bersama Jabatan Belia dan Sukan Negara (cawangan pembangunan sukan oku) dalam membincangkan dalam penganjuran program yang bakal dianjurkan dalam pada masa yang terdekat ini......Read More »
   
  02 Jun 2020
  Mesyuarat Persiapan Atlet Pekak Kebangsaan di Terengganu
  Presiden MSDeaf , En. Ong Shin Ruenn sebentar tadi selesai bermesyuarat bersama Pegurus Pasukan Bolasepak Orang Pekak Malaysia , En. Yusri Abd Ghani merangkap Timbalan Presiden MSDeaf  ...Read More »
   
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  30 Mei 2020
  Selamat Ari Gawai Guru Nyamai & Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan 2020
  Presiden serta barisan Exco MSDeaf ingin mengucapkan Selamat Ari Gawai Guru Nyamai & Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan 2020
  .....Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  23 Mei 2020
  Ucapan Presiden Hari Raya Aidilfitri
  Presiden dan exco-exco dan semua staf ingin MSDeaf mengucapkan Salam Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin 1 Syawal 1441 Hijrah kepada semua kenalan-kenalan MSDeaf yang beragama Islam.....Read More »
   
  22 Mei 2020
  Merafak Sembah Takziah Kepada KDYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong, Kerabat DiRaja Pahang Dan Seluruh Rakyat Negeri Pahang Darul Makmur diatas hari ulangtahun pertama Kemangkatan Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu'adzam Shah.
  Merafak Sembah Takziah Kepada KDYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong, Kerabat DiRaja Pahang Dan Seluruh Rakyat Negeri Pahang Darul Makmur diatas hari ulangtahun pertama Kemangkatan Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu'adzam Shah.. ...Read More »
   
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  22 Mei 2020
  Menerima Sumbangan Sempena Hari Raya Aidilfitri untuk disampaikan kepada atlet-atlet yang memerlukan
  MSDeaf telah menerima sumbangan sempenan Hari Raya Aidilfitri untuk disampaikan kepada atlet-atlet yang memerlukan. Sumbangan ini disumbangkan oleh Butik Pakaian iaitu MISSLILY SHOP yang berkesudian dalam menghulurkan bantuan ini....Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  21 Mei 2020
  Majlis Serahan Sumbangan Hari Raya Aidilfitri daripada Y.B. Tuan Mohd Khairuddin Bin Othman
  MSDeaf ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Y.B. Tuan Mohd Khairuddin Bin Othman , Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan (Exco), Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Generasi Muda Dan Sukan Dan Pembangunan Modal Insan....Read More »
   
   
  20 Mei 2020
  SOPMA XXI DITUNDA KE TAHUN 2021
  Seperti SUKMA dan Para SUKMA, Temasya sukan warga Pekak iaitu SOPMA XXI yang sepatutnya diadakan pada tahun ini 2020 telah turut terjejas akibat wabak Virus-19. ...Read More »
   
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  08 Mei 2020
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  Pertemuan MSDeaf di wakili oleh Presiden, Ong Shin Ruenn) dan Kamarzaman Harun (Setiausaha Agong) memberi hasil yang positif untuk masa depan sukan warga Pekak negara. ...Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  07 Mei 2020
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  Biarpun berbagai halangan yang perlu dilalui oleh mereka, namun itu bukan satu alasan untuk mengecapi kejayaan. Demi Lencana Di Dada , Malaysia Ku Tercinta “Majulah Sukan Pekak Untuk Negara”...Read More »
   
           
   
  Menerima Sumbangan dari Pelajar Komunikasi Korporat KUPTM Cheras
  06 Mei 2020
  MSDeaf menerima sumbangan dari pelajar Komunikasi Korporat KUPTM Cheras yang menjalankan satu program iaitu MYFREECOVID-19.
  Terdahulu ia merupakan projek Amal “KL FOOTBALL AID: #CELEBR8unity” . Namun , disebabkan isu semasa kini iaitu penularan COVID-19 ia terpaksa dibatalkan dan ditukarkan kepada MYFREECOVID-19....Read More »
   
   
  En. Yusri Abdul Ghani mengambil peluang mengedarkan “Hand Sanitizer”
  21 April 2020
  En. Yusri Abdul Ghani selaku Timbalan Presiden MSDeaf merangkap Presiden Persatuan Sukan Orang Pekak Terengganu mengambil peluang mengedarkan “Hand Sanitizer” kepada warga barisan hadapan di sekitar Kuala Terengganu.
  Read More »
   
   
  Kenyataan Media
  21 April 2020
  Kenyataan Media: Penangguhan Pelaksanaan Mesyuarat Agung Tahunan (Tahun 2020) Bagi Badan Sukan Yang Berdaftar Di Bawah Akta Pembangunan Sukan 1997
  Read More »
   
           
   
  Selamat Bersara Ybhg. Dato’ Dr. Ramlan Abd. Aziz
  21 April 2020
  Selamat Bersara Ybhg. Dato’ Dr. Ramlan Abd. Aziz dan terima kasih atas jasa anda
  Ybhg. Dato’ Dr. yang sebelum ini banyak membantu dunia sukan orang pekak serta memberi nasihat dan panduan kepada Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia...Read More »
   
   
  Mesyuarat Pentadbiran siri 3/2020
  14 April 2020
  Mesyuarat Pentadbiran siri 3/2020 MSDeaf berjalan dengan lancar di Pengerusikan oleh Presiden, En. Ong Shin Ruenn dengan menggunakan aplikasi ZOOM
  Pelbagai isu semasa dibincangkan untuk memastikan MSDeaf akan kekal bergerak walaupun terhalang dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)...Read More »
   
   
  Menangguhkan Sukan Orang Pekak Malaysia Ke 21 (SOPMA XXI)
  27 Mac 2020
  Menangguhkan Sukan Orang Pekak Malaysia Ke 21 (SOPMA XXI)
  Pihak MSDeaf dengan ini mengambil keputusan untuk menangguhkan Sukan Orang Pekak Malaysia Ke 21 (SOPMA XXI) di Johor Bahru pada Jun depan oleh sebab...Read More »
   
           
   
  Sila Duduk Di Rumah, Jangan Keluar
  25 Mac 2020
  "Sila Duduk Di Rumah, Jangan Keluar"
  MSDeaf bersama seluruh atlet-atlet pekak malaysia sentiasa menyokong langkah kerajaan malaysia menangani pemularan wabak Coronavirus (COVID-19)...Read More »
   
   
  Berita Gembira Untuk Warga Pekak Malaysia
  10 Mac 2020
  Berita Gembira Untuk Warga Pekak Malaysia
  Kemelut politik Malaysia akhirnya berakhir baik apabila YAB. Tan Sri Muhyiddin Yasin dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia Ke 8 oleh...Read More »
   
   
  AGM Ke 4 Kelsdeaf (Persatuan Sukan Orang Pekak Kelantan)
  10 Mac 2020
  AGM Ke 4 Kelsdeaf (Persatuan Sukan Orang Pekak Kelantan)
  Wakil MSDeaf ialah Encik Mohd. Yusri Abdul Ghani, timbalan presiden @ pengerusi hal ehwal ahli gabungan negeri MSDeaf...Read More »
   
           
   
  Kejohanan Karate Pekak Dunia Malaysia Tuan Rumah
  07 Mac 2020
  Kejohanan Karate Pekak Dunia Malaysia Tuan Rumah
  Persiapan penganjuran untuk 1st. World Deaf Karate Championship 2020 (1st. WDKC2020) yang telah di tetapkan pada 24-28 September 2020 akan terus dirancang...Read More »
   
   
  Kunjungan Ke Pejabat Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang
  05 Mac 2020
  Persatuan Sukan Orang Pekak Pulau Pinang (PSDeaf) Membuat Kunjungan Hormat Ke Pejabat Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang
  Persatuan Sukan Orang Pekak Pulau Pinang (PSDeaf) yang di ketuai oleh presidennya, Puan Artika Suraya Bte. Ayub membuat kunjungan...Read More »
   
   
   
  Yakult Penaja Baru Minuman Kesihatan Atlet Pekak Malaysia
  03 Mac 2020
  Yakult Penaja Baru Minuman Kesihatan Atlet Pekak Malaysia
  Atlet-atlet Pekak Malaysia harus berasa gembira apabila pihak Yakult (Malaysia) Sdn. Bhd. tampil untuk menjadi penaja baru minuman kesihatan untuk atlet-atlet Pekak Malaysia...Read More »
   
   
           
   
  Kejohanan Karate Pekak Dunia Malaysia Tuan Rumah
  02 Mac 2020
  FTSDeaf Adakan AGM Ke 4, 2020 Di Pejabat Baru. Gombak, KL
  Mesyuarat Agong Tahunan (AGM) Persatuan Sukan Orang Pekak Wilayah Persekutuan (FTSDeaf) ke 4 selamat dilangsungkan dengan jayanya...Read More »
   
   
   
  Kunjungan Ke Pejabat Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang
  02 Mac 2020
  Kontinjen Pekak Kelantan Dapat Sokongan Kerajaan Kelantan
  Kunjungan Ke Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Kelantan Encik Mohd. Yusri, Pengerusi Hal Ehwal Agn MSDeaf Bersama...Read More »
   
  Kunjungan Ke Pejabat Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang
  01 Mac 2020
  Persiapan Kontinjen Penang Ke SOPMA XXI 2020
  Mohd. Yusri Abdul Ghani, Timbalan Presiden merangkap Pengerusi Hal Ehwal AGN (Ahli Gabungan Negeri) turun ke Penang dalam misi untuk membantu persiapan kontinjen Penang ke SOPMA XXI 2020...Read More »
   
   

   
         
  02 Jun 2020
  Mesyuarat Persiapan Atlet Pekak Kebangsaan di Terengganu
  Presiden MSDeaf , En. Ong Shin Ruenn sebentar tadi selesai bermesyuarat bersama Pegurus Pasukan Bolasepak Orang Pekak Malaysia , En. Yusri Abd Ghani merangkap Timbalan Presiden MSDeaf  ...Read More »
   
  Kunjungan Hormat Bertemu YB Dato' Sri Reezal Merican Naina Merican
  30 Mei 2020
  Selamat Ari Gawai Guru Nyamai & Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan 2020
  Presiden serta barisan Exco MSDeaf ingin mengucapkan Selamat Ari Gawai Guru Nyamai & Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan 2020
  .....Read More »
   
   
  Atlet Pekak Negare Sentiasa Bersedia
  23 Mei 2020
  Ucapan Presiden Hari Raya Aidilfitri
  Presiden dan exco-exco dan semua staf ingin MSDeaf mengucapkan Salam Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin 1 Syawal 1441 Hijrah kepada semua kenalan-kenalan MSDeaf yang beragama Islam.....Read More »